„POLICAJCI“ OBILJEŽILI TREĆE VEČE FESTIVALA

Treće festivalske večeri na pozorišnim daskama Kulturnog centra nastupio je ansambl Gradskog pozorišta iz Bečeja sa predstavom „Policajci“, pobjedničkim ostvarenjem Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije.

Predstava „Policajci“ rađena je po tekstu poljskog dramatičara Slavomira Mrožeka iz 1958. godine. Priča je aktuelna i nakon šest decenija i nadovezuje se na našu stvarnost, a usmjerena je protiv svakog totalitarnog režima.

Glumačka ekipa iz Bečeja dočarala je na sceni atmosferu i apsurd podvučen u Mrožekovom svevremenom djelu, koje se na podrugljiv i satiričan način obračunava sa vremenom neslobode u kom vlada euforija strasnog obožavanja vlasti i njenih lažnih idola.

Akteri Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja bili su večeras na visini zadatka i trebinjskoj publici priredili izvedbu za pamćenje.

Za protagonistu večeri žiri trebinjske publike izabrao je Gordanu Adamov,koja je tumačila ulogu šefice policije.

U pratećem programu festivala promovisana je knjiga „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja“ dramskog pisca Željka Hubača. O knjizi i srpskoj heroini govorili su autor Hubač i teatrolog Milovan Zdravković.

Balansirajući između istorije, mita, legende i usmenog predanja, autor je predstavio lik velike srpske junakinje. Prema njegovim riječima, život Čučuk Stane kreće se između dvije njene ljubavi – Hajduk Veljka i grčkog junaka Jorgaća, koji je bio poznati heterista. Hubač smatra da je Čučuk Stana bila prva prava srpska feministkinja.

Naredne večeri, 27. jula, Dis – Pozorište mladih iz Banjaluke izvešće predstavu „Mali Agaton“.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković