OTVOREN 64. „FESTIVAL FESTIVALA“

U Kulturnom centru Trebinje večeras je počeo 64. “Festival festivala”, na kome će narednih dana biti izvedeno sedam predstava pozorišnih kuća iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji festival otvorilo je Bjelopoljsko pozorište predstavom „Vlast i njena opozicija“, koju je po tekstu Nebojše Romčevića režirao i adaptirao Zoran Rakočević. Kroz ovu gorku komediju, oštru kritiku stanja u društvu, Predrag Vukojević, Slađana Merdović, Lena Šebek, Jusuf Bajramspahić, Vlado Tomović i Sanja Ćirović dočarali su našu svakodnevicu i tužnu realnost.

Žiri publike za protagonistu večeri proglasio je Predraga Vukojevića.

Festival je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta Mirko Ćurić koji je, između ostalog, rekao:

„Ovaj festival za nas nije samo izuzetan kulturni događaj gdje se susrećemo sa najuspješnijim pozorišnim ostvarenjima, nego i jedinstvena prilika da međusobno razvijamo nova i produbljujemo stara prijateljstva i da se u stvaralačkoj atmosferi odmjeravamo i radujemo tuđem iskoraku naprijed. Ubjeđen sam da ćemo i ove godine i u ovakvim uslovima prisustvovati mnogim umjetničkim uzletima i većim dometima, a možda i novim trendovima u dramskom amaterizmu“.

U okviru pratećeg programa festivala, u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije „Fotografije kao svedoci o trajanju, Legende – Olivera Marković“ autorke Mirjane Odavić. Postavka izložbe u Kulturnom centru Trebinje obuhvata 77 fotografija na kojima su prikazani najznačajniji trenuci u pozorišnoj karijeri dive srpskog glumišta.

Neposredno pred otvaranje izložbe upriličeno je potpisivanje Sporazuma o saradnji Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i Muzeja Hercegovine iz Trebinja.

Na platou Kulturnog centra održan je okrugli sto o izvedenoj pozorišnoj predstavi, koji je vodio Željko Hubač, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu.

Sutra, 25. jula, na programu je makedonska predstava „Ne igraj na Engleze“ koju će izvesti ansambl Teatra pri Domu kulture „Ivan Mazov – Klime“ iz Kvadaraca.

Sve predstave festivala počinju u 20.30 časova, a ulaz je besplatan.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković