“KOD LEPANTA, SUNCE MOJE” – PREDSTAVA KOJA PRIČA PJESMU

Foto: Jovan Vidaković

Amaterska kazališna udurga “Kuntrata”  iz Svetih Filipa i Jakova, izvela je treće takmičarske večeri 62. Festivala festivala pozorišnu predstavu “Kod Lepanta, sunce moje”, nastalu po arhaičnoj poemi čuvenog hrvatskog etnomuzikologa Ljuba Stipišića Delmate, u režiji Mirka Đinđića.


Iz kratkog lirskog teksta režiser Đinđić je izvukao maksimum, a mlade glumice su veoma sugestivno dočarale položaj žene nakon teške bitke kod Lepanta koje u crnim odorama tuguju, strepe i mole.
Bitka kod Lepanta u kojoj su život izgubili mnogi Dalmatinci dočarana je arhetipskim simbolima, ritualima i tužbalicama.

Foto: Jovan Vidaković

Diploma protagoniste večeri pripala je najmlađem članu ansambla Korini Đinđić.
U okviru pratećeg programa 62. Festivala festivala u galeriji Kulturnog centra Trebinje promovisane su dvije knjige profesora Luke Kecmana; “Blago onom ko zna da ne zna, a hoće da zna” i “Uvod u dramsko stvaralaštvo”

Foto: Jovan Vidaković


Sutra veče, na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Trebinje nastupiće ansambl “Kulturnog centra Kula” iz Srbije koji će izvesti predstavu “Gospođica Julija”, Augusta Strinberga u režiji Fuada Tabučića.