ЕГОН САВИН – МАСТЕР КЛАС ПОЗОРИШНЕ РЕЖИЈЕ

Режисери и глумци аматерских позоришта који учествују на 62. Фестивалу фестивала данас су у галерији Културног центра одслушали прво од четири предавања на тему Позоришна режија које је одржао прослављени режисер Егон Савин.

Другу годину заредом, режисер уз чије се представе, а има их преко педесет, везује рекордна гледаност и професор на Катедри за позоришну режији Факултета драмских уметности у Београду мастер класом позоришне режије обогаћује требињски позоришни фестивал и даје му нови смисао.

Три обавезе позоришта била је тема данашњег предавања. Говорећи о првој обавези позоришта, обавези према традицији, Савин је, између осталог, рекоа да је обавеза према традицији обавеза орема великој драмској литератури.”Без велике литературе је тешко правити велико позорише, као што се велика литература, пре свега доказује у позоришту”,истако је Савин.
Друга обавеза позоришта је однос према стварности који како је нагласио треба да буде критички јер уколико то није ријеч је о забави а не о позоришту. Критички однос према стварности подразумјијева критички однос према себи самом и према свијету.
Трећа, веома важна обавеза позоришта је  обавеза позоришта према самоме себи.

О процесу стварања позоришног свијета Егон Савин ће говорити и сутра, а друго предавање почиње у 11часова и 30 минута у галерији Културног центра Требиње.