EGON SAVIN – MASTER KLAS POZORIŠNE REŽIJE

Režiseri i glumci amaterskih pozorišta koji učestvuju na 62. Festivalu festivala danas su u galeriji Kulturnog centra odslušali prvo od četiri predavanja na temu Pozorišna režija koje je održao proslavljeni režiser Egon Savin.

Drugu godinu zaredom, režiser uz čije se predstave, a ima ih preko pedeset, vezuje rekordna gledanost i profesor na Katedri za pozorišnu režiji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu master klasom pozorišne režije obogaćuje trebinjski pozorišni festival i daje mu novi smisao.

Tri obaveze pozorišta bila je tema današnjeg predavanja. Govoreći o prvoj obavezi pozorišta, obavezi prema tradiciji, Savin je, između ostalog, rekoa da je obaveza prema tradiciji obaveza orema velikoj dramskoj literaturi.”Bez velike literature je teško praviti veliko pozoriše, kao što se velika literatura, pre svega dokazuje u pozorištu”,istako je Savin.
Druga obaveza pozorišta je odnos prema stvarnosti koji kako je naglasio treba da bude kritički jer ukoliko to nije riječ je o zabavi a ne o pozorištu. Kritički odnos prema stvarnosti podrazumjijeva kritički odnos prema sebi samom i prema svijetu.
Treća, veoma važna obaveza pozorišta je  obaveza pozorišta prema samome sebi.

O procesu stvaranja pozorišnog svijeta Egon Savin će govoriti i sutra, a drugo predavanje počinje u 11časova i 30 minuta u galeriji Kulturnog centra Trebinje.