Izložbom arhivske građe u Kulturnom centru počela manifestacija „Sjećanje na vladiku Atanasija“

Trodnevno sjećanje na umirovljenog vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija počelo je večeras otvaranjem izložbe arhivske građe pod nazivom „Arhiva i biblioteka episkopa Atanasija Jevtića 1938 – 2021″ u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Na otvaranju izložbe gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je vladika Atanasije svom narodu bio sve – duhovni otac, pastir, prijatelj, učitelj, sabrat i neko ko se danonoćno molio za svoje Hercegovce, posebno onda kada je bilo najteže.

„Hercegovina je sa svojim vladikom živjela i doživjela Vaskrs, a narod je imao uz sebe baš onakvog čovjeka kakvog je samo mogao da zamisli. Episkop Atanasije je imao takvu energiju, volju, snagu i ljubav da je grlio svakoga ko mu se obrati, pa je masovno krštavao početkom devedesetih širom Hercegovine. Time je postavio temelje besmrtnosti među Hercegovcima i svim pravoslavnim”, kazao je Ćurić.

Dodao je da će istorija bilježiti, a naša pokoljenja će svjedočiti – bila je čast biti savremenik vladike Atanasija i živjeti u vremenu u kom je on obavljao Božji zadatak na zemlji.

Izložba „Arhiva i biblioteka episkopa Atanasija Jevtića 1938 – 2021″ nastala je zajedničkim radom Arhiva SPC, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Narodne biblioteke Srbije, a autori su Radovan Pilipović, Nemanja Kalezić i đakon Nenad Idrizović.

Dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve, naveo je da izložba pokazuje pisanu zaostavštinu jedne velike ličnosti koja je bila u Hercegovini u najteže vrijeme za srpski narod, krajem 20. i početkom 21. vijeka:

„Reč je o ličnosti koja nije samo episkop zahumsko-hercegovački, nego pripada onoj generaciji srpskih bogoslova koji su izneli renesansu svetootačkog predanja. On je bio arhijerej, bogoslov i čovek koji se bavio teologijom na praktičan i akademski, ali pre svega na pastirski način. Svi u Hercegovini znaju koliki je trag ovde ostavio vladika Atanasije i nama je cilj bio da kroz njegovu arhivsku građu i biblioteku pokažemo njegovo intelektualno interesovanje za pisanu reč”.

Izložba „Arhiva i biblioteka episkopa Atanasija Jevtića 1938 – 2021″ biće otvorena 15 dana u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Nakon otvaranja izložbe, u pozorišnoj sali Kulturnog centra priređen je prvi od tri večernja razgovora sjećanja na vladiku Atanasija, sa naslovom „Znak preporečni.”

Drugog dana programa, u petak 10. marta, od 18 časova, u Kulturnom centru Trebinje biće predstavljena knjiga jeromonaha Atanasija Jevtića „Od Omege do Alfe”, nakon čega će uslijediti drugi po redu razgovor „Hristos zemlja Živih”.

Trodnevnu manifestaciju „Sjećanje na vladiku Atanasija“ organizovale su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i njena novoosnovana Zadužbina vladike Atanasija.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković