Sjećanje na vladiku Atanasija: predstavljena knjiga „Od Omege do Alfe”

Drugog dana programa manifestacije „Sjećanje na vladiku Atanasija“ u Kulturnom centru Trebinje predstavljena je knjiga, tada jeromonaha Atanasija Jevtića „Od Omege do Alfe” koju je priredio episkop zapadnoamerički Maksim.

Episkop Maksim je rekao da knjiga predstavlja zbornik nekoliko predavanja vladike Atanasija iz vremena prije nego što je postao episkop te da je vrlo karakteristično na koji je način on govorio o toj temi i šta mu je tada bilo važno.

„Radi se o tome kako mi posmatramo istoriju – da li je ona sama po sebi dovoljna ili nije, da li istorija ima potrebu za iskupljenjem, jer sinoć smo imali ovdje promociju vladikine arhive i neko bi zaključio da se vladika bavio ponajviše istorijom događanja i bio svojevrsni hroničar. Međutim, za njega je istorija uvijek bila eshatologizovana. To znači da je posmatrao istoriju kao nešto što vodi ka cilju, a cilj je ono što je Bog zamislio”, kazao je episkop zapadnoamerički Maksim.

On je dodao da je sve što je vladika Atanasije govorio imalo elemente proroštva, jer eshatologija uključuje apokaliptiku, a to znači posmatranje istorije pod prizmom suda koji slijedi:

„Sve ono što mi činimo u životu treba da podlegne izvesnoj provjeri ili verifikaciji: da li je nešto dobro, da li je smisleno, da li je nešto sa težinom koja garantuje trajanje. To ne zavisi od nas samih, nego od nekog budućeg događaja ili buduće generacije, a u slučaju hrišćanske istorije, to je zavisno od Božjeg suda. Atanasije je i kao ličnost, i kao pisac i teolog to dvoje spojio. Zato je, kako je sinoć ocijenjen, ‘znak preporečni’, jer proroci nikada nisu oni koji ljudima ugađaju, nego oni koji razbuđuju i ukazuju da se crkva ne može poistovijeti sa svijetom. Ukoliko to učini, onda će izgubiti i viziju Carstva, a izgubiće i svoju ulogu onoga koji podsjeća, podstiče, ispravlja, iskupljuje i spasava”.

Otac Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, objasnio je da neuobičajeni naslov knjige „Od Omege do Alfe” predstavlja inverziju jednog biblijskog stiha:

„Poenta ove knjige je ta da nam govori da je omega budućnost, ono što određuje sadašnjost i istoriju, a ne obrnuto. To je poruka koju je vladika Atanasije, tada kao jeromonah u Beogradu, poznih 80-ih i ranih 90-ih godina prošlog vijeka saopštavao beogradskoj inteligenciji koja je, na neki način, prelazila iz filozofije apsurda Albera Kamija i marksističke, materijalističke misli filozofije i tragala za smislom”.

Nakon predstavljanja knjige, u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje održan je drugi od tri planirana večernja razgovora sjećanja na vladiku Atanasija, pod nazivom „Hristos zemlja Živih“, na kojem su govorili: Iguman manastira Simonopetre arhimandrit Jelisej, otac Atanasije Ciausis i  arhiepiskop katarski Makarije.

Program posljednjeg dana, ali i cjelokupne manifestacije „Sjećanje na vladiku Atanasija“ biće zaključen trećim razgovornim sjećanjem „Zagrljaj Svetova” koji će početi u 19.30 u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje.

Trodnevnu manifestaciju „Sjećanje na vladiku Atanasija“ organizovale su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i njena novoosnovana Zadužbina vladike Atanasija.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković