MIGRANTSKA DRAMA VIĐENA OČIMA SKOPSKOG TEATRA “KUNSTWERSTATT”

fOTO: Jovan Vidaković


Na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Trebinje, druge takmičarske večeri 62. Festivala festivala nastupio je mladi, jedanaestočlani ansambl Teatra “Kunstwerstatt” iz Skoplja predstavom “Nemam kade da se vratim” /Nemam gdje da se vratim”, nastaloj po tekstu Miloša Andonovskog, u režiji Denija Stojanova.

Festivalkoj publici su , na način blizak performansu  progovorili o aktuelnoj temi koja pogađa sve balkanske zemlje – migrantskoj krizi.
Sedam priča, sedam sudbina, bijeg od neljudskih u potrazi za boljim, čovjeka dostojnim uslovima života.
Stojanov se uhvatio u koštac sa ozbiljnom temom za koju politika danas nema odgovor. Mladi glumci iz Skoplja postigli su svoj cilj, doprli su do srca publike.  Ova predstava i nema kraj, ona postavlja pitanje. Šta dalje?
Diploma protagoniste večeri, po jednoglasnoj ocjeni žirija publike pripala je Hristini Mirčevskoj.
Treće festivalske večeri Amaterska kazališna udruga “Kuntrata” iz Svetog Filipa i Jakova izvešće predstavu “Kod Lepanta, sunce moje”, nastalu po tekstu Ljuba Stipišića Delmate , u režiji Mirka Đinđića.
U okviru pratećeg programa u galeriji kulturnog centra Trebinje biće promovisane dvije knjige profesora Luke Kecmana: “Blago onom ko zna da ne zna, a hoće da zna” i “Uvod u dramsko pozorište”.

fOTO: Jovan Vidaković
fOTO: Jovan Vidaković