ДУХОВНОСТ – НАЈМОЋНИЈИ ПОКРЕТАЧ ЗДРАВОГ ЖИВОТА

Калеб Киспе, лајф коуч холистичког приступа здрављу, вечерас је у галерији Културног центра Требиње говорио о вези између духовности и здравља.

Циљ вечерашњег предавања је био разумјети утицај духовности на наше цјелокупно здравље. Калеб Киспе је рекао да је појединац више од просте суме сопствених дијелова и његове проблеме треба посматрати у ширем контексту.

Као најважнији принцип здравог живота, Киспе је истакао здраву духовност. Духовност је начин да пронађемо свој унутрашњи мир и смисао живота. То је стање свијести у којем се човјек предаје препознавању и развијању властитог духа. Она може бити, али не обавезно, повезана са религијском посвећеношћу богу.

 

„Духовност је кључ нашег цјелокупног здравља. Обезбјеђује нам боље психолошко здравље, боље управљање емоцијама, већу емоционалну интелигенцију (способност саморазумијевања, самоконтроле, самоувјереност и способност емпатије), те дужи животни вијек“,  рекао је Калеб Киспе. Он је додао да би сви требало да бринемо о свом духовном здрављу јер је то први корак у остварењу свих наших циљева у животу.

 

Вечерашње предавање је било увод у низ предавања која ће услиједити у другој половини септембра.

 

Душка Ђајић