“Život na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore – Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije “predstavljen na RTCG

У јануару ове године почела је реализација пројекта “Живот на граници Босне и Херцеговине и Црне Горе – Старе стазе безвременог насљеђа и традиције “, који у оквиру IPA Пројекта прекограничне сарадње финансира Европска Унија, а суфинансирају Град Требиње, Културни центар Требиње и Центар за културу Плужине.

 
Носилац , овог значајног пројекта је Јавна установа Културни центар Требиње чији партнери су Град Требиње, Удружење грађана “Центар за развој Херцеговине” и  удружење “Home”, док су пројектни партнери у Црној Гори “Центар за културу Плужине”, “Удружење издавача и књижара Црне Горе и NVO “Женска акција”.
 
Циљ пројекта је валоризација бројних културно – историјских споменика на подручју Требиња, Билеће, Никшића и Плужина, с акцентом на стварање и промоцију заједничких прекограничних туристичких производа , охрабривањем партнерства у култури и туризму и обнављањем неправедно занемарене културне баштине у пројектним подручјима.
 
Црна Гора, овом пројекту даје велику медијску пажњу о чему свједочи и недавно емитована получасовна емисија посвећена пројекту на Телевизији Црне Горе у којој су гостовали и партнери из Требиња.
 
Мапирано је по двадесет  значајних културно историсјких споменика и локација у Црној Гори и БиХ који ће захваљујући овом пројекту бити сачувани од заборава и којима ће бити дата пажња која им по њиховом културно – историјском  значају припада.
 
У Црној Гори ће, између осталог, бити мапирана и два моста: Царев мост у Никшићу, који је краљ Никола отворио давне 1894. године и стари Римски мост на Моштаници  саграђен у трећем вијеку.
 
У Требињу и околини ће такође бити мапирано више објеката који ће   добити  QR код, и укуцавањем на некој интернетској мапи биће видљива кратка и интересантна прича о том објекту.
 
Како би се културно – историјски споменици валоризовали на прави начин ангажовани су експерти из више области: архитектуре, историје и археологије.
 
Пројектом је у нашем граду мапирано двадесет локација а поменућемо само неке: долапи на Требишњици, Петро-Павлова пећина, манастир Добрићево, Арсланагића мост…
 
 
 
Гостујући на ТВЦГ, менаџер пројекта, Миљан Вуковић је између осталог рекао:” Идеја за овај пројекат је настала у Требињу, будући да Требиње веђ дужи низ година биљежи туристички раст. Оно што је у туристичком смислу запостављено је културно-историјско насљеђе које се у велоком обиму налази у Требињу и Источној Херцеговини. Сам податак да се седамдесет посто културно-историјског насљеђа или блага Републике Српске налази у Требињу и Источној Херцеговиније је сам по себи фасцинантан. Преко педесет споменика налази се под заштитом Агенције за заштиту културно-историјског насљеђа БиХ .Већи број тих локација је у туритичком смислу запостављен и недовољно искоришћен”.

 
Овај пројекат добија на значају и чињеницом да се сасвим случајно уклопио у Европску годину културног насљеђа са слоганом “Наше насљеђе: тамо гдје се прошлост сусреће са будиђношћу”.
 
 
Како би пројекат:”Живот на граници БиХ и Црне Горе: Старе стазе безвременог насљеђа и традиције” био презентован на адекватан начин и ван граница региона планирана је и израда монографије. Она ће сликом и текстом у потпуности и на веома професионалан начин обухватити све културно историјске споменике и локације предвиђене пројектом. Поред монографије биће снимљен и туристички видео материјал о цијелој прекограничној области, а све информације о пројекту биће доступне на сајту који је у фази израде.
 
У наредном периоду у ријеку Требишњицу биће поринуто десет лађа, а обновиће се и стари докови па ће наши суграђани као и туристи бити у прилици да воденом рутом обиђу знаменитости Требиња.
Ову активност као и поривање лађа на ријеци Зети проводиће Културни центар Требиње.