POČEO 7. FESTIVAL MEDITERANSKOG I EVROPSKOG FILMA. ANICA DOBRA I IRFAN MENSUR DOBITNICI ZLATNOG PLATANA

Foto: Jovan Vidaković

Dodjelom “Zlatnog platana” proslavljenim glumcima Anici Dobra i Irfanu Mensuru večeras je u Trebinju počeo 7. Festival mediteranskog i evropskog filma koji se ove godine održava pod sloganom “U sazvježđu platana”.

U do posljednjeg mjesta ispunjenoj bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje, ovogodišnjim laureatima nagrade su uručili Peđa Milojević, umjetnički direktor festivala i Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja koji je festival proglasio otvorenim.
Priznajući da prvi put boravi u Trebinju, Anica Dobra je pozdravljajući publiku koja je dočekala gromoglasnim aplauzom rekla:”Ja sam Anica Dobra. Vi ste me sada učinili najboljom”.
Anica “Zlatnog platana” posmatra kao uspjeh jedne kulturne sredine iz koje je proizašla i postala. “Ova nagrada priča mnogo više jezika od mene”.rekla Dobra.

Foto: Jovan Vidaković


“Ovo nije nagrada, ovo je priznanje za trajanje. Ja skoro 50 godina trajem sa velikim uspesima i sa velikim neuspesima kojih se ne stidim jer mi oni daju snagu da krenem dalje”, rekao je veliki Mensur koji je cijeli svoj radni vijek proveo u pozorištu gdje se i “penzionisao” i koji iza sebe ima preko 50 dugometražnih filmova.
Iznenađenje večeri priredio je Mirza Alijagić, frontmen grupe “Mirzino jato ” koji je izveo nekada veliki muzički hit “Apsolutno tvoj” i najavio koncert u našem gradu nakon četrdeset godina.

Festival je otvorio dokumentarni film “Kolijevka”, osamnaestogodišnje Sare Kolak iz Trebinja, nakon čega je uslijedila premijera filma “Pijavice”, autora Dragana Marinkovića, nastalog na osnovu literature Davida Albaharija.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano 20 igranih, kratkih i dokumentarnih filmova iz regiona i svijeta.

Foto: Jovan Vidaković