DOKUMENTARNI FILM „U POTRAZI ZA SNOM“ PRIKAZAN U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

U bioskopu Kulturnog centra Trebinje večeras je  održana projekcija dugometražnog dokumentarnog filma  „U potrazi za snom“, autora Mladena Mitrovića.

Publiku je, uoči projekcije, pozdravio reditelj Mitrović koji je u svom obraćanju rekao da ostvarenje  „U potrazi za snom“  predstavlja njegovo ponovno rođenje jer je, posle dvadesetak godina pauze, spojio jedan period njegovog filmskog odrastanja sa povratkom filmu.

Film govori o jedanaestorici dječaka koji su, prije rata u BiH, bili protagonisti Mitrovićevog diplomskog filma  „Haustorče“, a koje je vihor rata iz rodnog grada rasuo po cijelom svijetu. Nakon dvadeset godina, Mitrović u svom dokumentarcu okuplja ekipu iz prvijenca snimanog u Sarajevu. Na putu oko svijeta, dugom pedeset hiljada kilometara, tražeći njih, istovremeno pronalazi i izgubljene djeliće svoje prošlosti.

Ovo je film u kojem sam ja, poslije dvadeset godina, pokušao ponovo da pronađem sebe i da se vratim sjećanjima na svoje djetinjstvo koje je bilo veoma lijepo. Sticajem okolnosti, našao sam jednog od junaka svog diplomskog filma, koji je u to vrijeme bio dječak, i to me je podstaklo da krenem na put oko svijeta i pronađem i ostale. Tražeći njih, ja sam u stvari, tražio dijelove svoje prošlosti. Film ima za cilj da probudi jednu univerzalnu ljudsku emociju. Svi mi, širom svijeta, imamo neku svoju nevolju, ali prave vrijednosti uvijek ostaju“, rekao je  reditelj Mladen Mitrović.

Film  „U potrazi za snom“  rađen je u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Sniman je više od pet godina u dvanaest država, na četiri kontinenta. Premijera filma bila je 2015. u Sarajevu, a publika ga još uvijek emotivno i srdačno dočekuje na svim meridijanima. Muziku za film napisala je i interpretirala čuvena kantautorka Jadranka Stojaković, kojoj je ovo bio i posljednji autorski projekat.

Nakon večerašnje projekcije filma u bioskopu Kulturnog centra Trebinje, publika je imala priliku da razgovara sa rediteljem Mladenom Mitrovićem.

Film  „U potrazi za snom“  realizovala je producentska kuća  „Fabrika snova“  iz Beograda u saradnji sa koproducentima –  „Balkan art centar“  iz Sarajeva i  „Faktum“  iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije, a tokom realizacije, film je postao dio projekta UN  „Dijalog za budućnost“.

Duška Đajić