ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „У ПОТРАЗИ ЗА СНОМ“ ПРИКАЗАН У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

У биоскопу Културног центра Требиње вечерас је  одржана пројекција дугометражног документарног филма  „У потрази за сном“, аутора Младена Митровића.

Публику је, уочи пројекције, поздравио редитељ Митровић који је у свом обраћању рекао да остварење  „У потрази за сном“  представља његово поновно рођење јер је, после двадесетак година паузе, спојио један период његовог филмског одрастања са повратком филму.

Филм говори о једанаесторици дјечака који су, прије рата у БиХ, били протагонисти Митровићевог дипломског филма  „Хаусторче“, а које је вихор рата из родног града расуо по цијелом свијету. Након двадесет година, Митровић у свом документарцу окупља екипу из првијенца сниманог у Сарајеву. На путу око свијета, дугом педесет хиљада километара, тражећи њих, истовремено проналази и изгубљене дјелиће своје прошлости.

Ово је филм у којем сам ја, послије двадесет година, покушао поново да пронађем себе и да се вратим сјећањима на своје дјетињство које је било веома лијепо. Стицајем околности, нашао сам једног од јунака свог дипломског филма, који је у то вријеме био дјечак, и то ме је подстакло да кренем на пут око свијета и пронађем и остале. Тражећи њих, ја сам у ствари, тражио дијелове своје прошлости. Филм има за циљ да пробуди једну универзалну људску емоцију. Сви ми, широм свијета, имамо неку своју невољу, али праве вриједности увијек остају“, рекао је  редитељ Младен Митровић.

Филм  „У потрази за сном“  рађен је у копродукцији Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске. Сниман је више од пет година у дванаест држава, на четири континента. Премијера филма била је 2015. у Сарајеву, а публика га још увијек емотивно и срдачно дочекује на свим меридијанима. Музику за филм написала је и интерпретирала чувена кантауторка Јадранка Стојаковић, којој је ово био и посљедњи ауторски пројекат.

Након вечерашње пројекције филма у биоскопу Културног центра Требиње, публика је имала прилику да разговара са редитељем Младеном Митровићем.

Филм  „У потрази за сном“  реализовала је продуцентска кућа  „Фабрика снова“  из Београда у сарадњи са копродуцентима –  „Балкан арт центар“  из Сарајева и  „Фактум“  из Загреба, уз подршку Филмског центра Србије и Министарства културе Републике Србије, а током реализације, филм је постао дио пројекта УН  „Дијалог за будућност“.

Душка Ђајић