KRATKOMETRAŽNI FILMOVI MARKA BRKIĆA PRED PUBLIKOM KULTURNOG CENTRA

Marko Brkić, student četvrte godine filmske i tv režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, predstavio je večeras pet kratkih filmova pred svojim sugrađanima u bioskopu Kulturnog centra Trebinje.

Ideje i talenat ovog mladog Trebinjca predstavljeni su u vidu kratkih igranih filmova:  „Ulična rasvjeta“,  „Fragmentacija sjećanja“,  „Život“  i  „Ljetne jagode“, te kratkog dokumentarca  „Mizantrop“, koji su nastali u okviru nastavnog procesa.

Glumci u Brkićevim filmovima su, uglavnom, njegove kolege sa Akademije, a tematika kojom se bavi – problemi mladih.

„Tematika kojom se bavim su , u suštini, emocije mladih ljudi. U pitanju su teme koje su meni veoma bliske i polje na kojem se osjećam sigurnim, poput ljubavnih priča ili, na primjer film  „Ulična rasvjeta“  koji se problemom depresije kod mladih. Htio sam da dočaram publici koliko je svima nama lično naš problem najveći i nadam se da sam uspio u tome“, kaže  autor Marko Brkić.

Brkićeva kratkometražna ostvarenja, njegovi su ispitni filmovi, a dosad su prikazana i na nekoliko regionalnih i evropskih festivala – Međunarodni studentski filmski festival  „STIFF“, Mostarski filmski festival, Međunarodni festival studentskog filma  „Hyperfest“  i Mostarski filmski festival.

Mladi Trebinjac navodi da za svoj posljednji ispit, diplomski rad, planira da snimi, po prvi put, dugometražni film.

„Malo sam ambiciozan pa se nadam da ćemo sljedeće godine, na ovom istom mjestu, gledati i moj prvi dugometražni film. Planiram da ga snimam u Trebinju i trenutno smo u fazi pronalaženja finansijskih sredstava za taj projekat. Večeras sam, mogu reći, u svom gradu mnogo više uzbuđen nego što sam bio i na jednom festivalu do sada. Hvala Kulturnom centru koji mi je omogućio da svoje radove prikažem i u svom rodnom Trebinju“, naveo je Brkić.

Duška Đajić