КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ МАРКА БРКИЋА ПРЕД ПУБЛИКОМ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Марко Бркић, студент четврте године филмске и тв режије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, представио је вечерас пет кратких филмова пред својим суграђанима у биоскопу Културног центра Требиње.

Идеје и таленат овог младог Требињца представљени су у виду кратких играних филмова:  „Улична расвјета“,  „Фрагментација сјећања“,  „Живот“  и  „Љетне јагоде“, те кратког документарца  „Мизантроп“, који су настали у оквиру наставног процеса.

Глумци у Бркићевим филмовима су, углавном, његове колеге са Академије, а тематика којом се бави – проблеми младих.

„Тематика којом се бавим су , у суштини, емоције младих људи. У питању су теме које су мени веома блиске и поље на којем се осјећам сигурним, попут љубавних прича или, на примјер филм  „Улична расвјета“  који се проблемом депресије код младих. Хтио сам да дочарам публици колико је свима нама лично наш проблем највећи и надам се да сам успио у томе“, каже  аутор Марко Бркић.

Бркићева краткометражна остварења, његови су испитни филмови, а досад су приказана и на неколико регионалних и европских фестивала – Међународни студентски филмски фестивал  „STIFF“, Мостарски филмски фестивал, Међународни фестивал студентског филма  „Hyperfest“  и Мостарски филмски фестивал.

Млади Требињац наводи да за свој посљедњи испит, дипломски рад, планира да сними, по први пут, дугометражни филм.

„Мало сам амбициозан па се надам да ћемо сљедеће године, на овом истом мјесту, гледати и мој први дугометражни филм. Планирам да га снимам у Требињу и тренутно смо у фази проналажења финансијских средстава за тај пројекат. Вечерас сам, могу рећи, у свом граду много више узбуђен него што сам био и на једном фестивалу до сада. Хвала Културном центру који ми је омогућио да своје радове прикажем и у свом родном Требињу“, навео је Бркић.

Душка Ђајић