ПОЧЕО 7. ФЕСТИВАЛ МЕДИТЕРАНСКОГ И ЕВРОПСКОГ ФИЛМА. АНИЦА ДОБРА И ИРФАН МЕНСУР ДОБИТНИЦИ ЗЛАТНОГ ПЛАТАНА

Фото: Јован Видаковић

Додјелом “Златног платана” прослављеним глумцима Аници Добра и Ирфану Менсуру вечерас је у Требињу почео 7. Фестивал медитеранског и европског филма који се ове године одржава под слоганом “У сазвјежђу платана”.

У до посљедњег мјеста испуњеној биоскопској сали Културног центра Требиње, овогодишњим лауреатима награде су уручили Пеђа Милојевић, умјетнички директор фестивала и Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња који је фестивал прогласио отвореним.
Признајући да први пут борави у Требињу, Аница Добра је поздрављајући публику која је дочекала громогласним аплаузом рекла:”Ја сам Аница Добра. Ви сте ме сада учинили најбољом”.
Аница “Златног платана” посматра као успјех једне културне средине из које је произашла и постала. “Ова награда прича много више језика од мене”.рекла Добра.

Фото: Јован Видаковић


“Ово није награда, ово је признање за трајање. Ја скоро 50 година трајем са великим успесима и са великим неуспесима којих се не стидим јер ми они дају снагу да кренем даље”, рекао је велики Менсур који је цијели свој радни вијек провео у позоришту гдје се и “пензионисао” и који иза себе има преко 50 дугометражних филмова.
Изненађење вечери приредио је Мирза Алијагић, фронтмен групе “Мирзино јато ” који је извео некада велики музички хит “Апсолутно твој” и најавио концерт у нашем граду након четрдесет година.

Фестивал је отворио документарни филм “Колијевка”, осамнаестогодишње Саре Колак из Требиња, након чега је услиједила премијера филма “Пијавице”, аутора Драгана Маринковића, насталог на основу литературе Давида Албахарија.

Током седам фестивалских дана биће приказано 20 играних, кратких и документарних филмова из региона и свијета.

Фото: Јован Видаковић