U KULTURNOM CENTRU TREBINJE POČEO GLAVNI DIO 14. „DANA MALIH STVARI“

Predstavom  „Toksini“, koprodukcijskim ostvarenjem Kulturne scene  „Male stvari“, Teatra FEDRA iz Bugojna i trebinjskog Gradskog pozorišta, počeo je drugi dio 14. Interdisciplinarnog festivala  „Dani malih stvari“.

Duodramu poljskog dramaturga Kšištofa Bizja, u režiji Ivana Tomaševića, izveli su  Željko Milošević i Senad Milanović.

Osnivač i direktor  “Dana malih stvari”  Željko Milošević  navodi da je festival svih ovih godina imao i prateći program, čiji je sadržaj opravdao njegov interdisciplinarni karakter.

“Festival, po svojoj inovativnosti, prati aktuelne tokove u kulturi i pozorišnoj umjetnosti. U okviru prvog dijela ovogodišnjeg InterdiFesta, organizovanog krajem juna, upriličene su projekcije filmova, stručna tribina, pozorišna predstava i koncert. Drugi dio, do 9. novembra, donosi nam četiri kvalitetna pozorišna ostvarenja iz regiona, već dokazane profesionalne predstave malih formi. Sam festival sve vrijeme čuva svoju interdisciplinarnu ideju postojanja”, naveo je Milošević.

Festival ni ove godine nije takmičarskog karaktera, a Milošević dodaje da je budućnost  „Dana malih stvari“  pod velikim znakom pitanja.

“Nažalost, stalno imamo taj problem sa sveopštim odnosom prema pozorištu. Čuveno Šekspirovo  ‘biti, il’ ne biti’  prati nas manje-više svih ovih godina. Mi smo ponosni na sve što je festival dosad pružio publici. Ponosni smo na kvalitet predstava, na sjajne pozorišne umjetnike i glumce koji su bili sa nama, na to što je festival u jednoj monografiji uvršten među najperspektivnije mlade festivale u regionu. Vjerujem da smo svojim radom obilježili kulturu prostora i vremena Trebinja, Republike Srpske, čak i regiona. Entuzijazam je potrošen. Ova godina je prekretnica, vidjećemo da li će festival u budućnosti naći svoje mjesto pod suncem”,  kaže Milošević.

Festival se nastavlja  sutra u 20 časova, kada je na programu pozorišni komad  „Aj, Karmela“, diplomska predstava studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Mione Marković i Jovana Jovanovića.

Duška Đajić