У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ПОЧЕО ГЛАВНИ ДИО 14. „ДАНА МАЛИХ СТВАРИ“

Представом  „Токсини“, копродукцијским остварењем Културне сцене  „Мале ствари“, Театра ФЕДРА из Бугојна и требињског Градског позоришта, почео је други дио 14. Интердисциплинарног фестивала  „Дани малих ствари“.

Дуодраму пољског драматурга Кшиштофа Бизја, у режији Ивана Томашевића, извели су  Жељко Милошевић и Сенад Милановић.

Оснивач и директор  “Дана малих ствари”  Жељко Милошевић  наводи да је фестивал свих ових година имао и пратећи програм, чији је садржај оправдао његов интердисциплинарни карактер.

“Фестивал, по својој иновативности, прати актуелне токове у култури и позоришној умјетности. У оквиру првог дијела овогодишњег ИнтердиФеста, организованог крајем јуна, уприличене су пројекције филмова, стручна трибина, позоришна представа и концерт. Други дио, до 9. новембра, доноси нам четири квалитетна позоришна остварења из региона, већ доказане професионалне представе малих форми. Сам фестивал све вријеме чува своју интердисциплинарну идеју постојања”, навео је Милошевић.

Фестивал ни ове године није такмичарског карактера, а Милошевић додаје да је будућност  „Дана малих ствари“  под великим знаком питања.

“Нажалост, стално имамо тај проблем са свеопштим односом према позоришту. Чувено Шекспирово  ‘бити, ил’ не бити’  прати нас мање-више свих ових година. Ми смо поносни на све што је фестивал досад пружио публици. Поносни смо на квалитет представа, на сјајне позоришне умјетнике и глумце који су били са нама, на то што је фестивал у једној монографији уврштен међу најперспективније младе фестивале у региону. Вјерујем да смо својим радом обиљежили културу простора и времена Требиња, Републике Српске, чак и региона. Ентузијазам је потрошен. Ова година је прекретница, видјећемо да ли ће фестивал у будућности наћи своје мјесто под сунцем”,  каже Милошевић.

Фестивал се наставља  сутра у 20 часова, када је на програму позоришни комад  „Ај, Кармела“, дипломска представа студената Факултета драмских уметности у Београду Мионе Марковић и Јована Јовановића.

Душка Ђајић