Трећег, посљедњег дана симпосиона ” Теологија у јавној сфери”, који је по пети пут организовао Центар за философију и теологију који дјелује при Епархији Захумско – Херцеговачкој и приморској у Културном центру Требиње данас су одржана три веома интересантна предавања. 

 
Данашња, као и претходна  предавања  избором тема и предавача привукла су велики број публике а међу многим уваженим гостима данас су били и градоначелник Мостара господин Љубо Бешлић и генерални викар дубровачке бискупије дон Хрвоје Катусић.
 
Доц. др Кенан Мусић, са Факултета исламских наука Универзитета у Сарајеву  је веома инспиративно говорио на тему “Куран – књига о Богу, човјеку и космосу. Сама ријеч Куран , појаснио је др Мусић значи читање.Куран, света књига ислама има 600 страница  и састављен је од 144 поглавља , односно, сура од који 113 почиње са “У име Бога Милосног Самилосног”.
 
Од 6236 ставки, куранских 600 ајета говори о прописима док чак 1400 ајета говори о космосу, подсјетио је ефендија Мусић. “Куран као исве друге свете књиге треба бити предмет озбиљних промишљања, а оно са чим ми као људи можемо приступити пред створитеља је здраво срце односно чисто срце.Нама су данас потребна интелектуална склоништа”, рекао је између осталог господин Мусић.
 
На тему “Случајност у савременој физици” говорио је мр Иван Шупић са Института фотоничких наука из Барселоне. Случајност је на велика врата ушла у свијет физике са квантном теоријом.У савременој физици проблем случајности почиње питањем “за кога?”. Низ бројева за једног посматрача може изгледати сасвим случајан, док је за другог посматрача, који посједује више информација, постоји закономјерност и сваки сљедећи број у низу се може са сигурношћу предвидјети. 
 
Можда и највећу пажњу јавности привукла је тема “Вјештљачка интелигенција: перспективе и изазови”, о којој је врло надахнуто говорио др Лазар Супић са престижног Калифорнијског универзитета “Беркли”
Да би систем вјештачке интелигенције био успјешан неопходна су три предуслова: велика количина података, довољно добар рачунар и алгоритам неутралне мреже, појаснио је доктор Супић.
Вјештачка интелигенција је по Супићевим ријечима нужна ствар, али он сматра да морамо остати конектовани за природну интелигенцију. Систем вјештачке интелигенције улази у систем медицинске праксе као помоћно средство у циљу смањења грешака приликом дијагностике. Господин Супић се залаже за вјештачку интелигенцију али само као помоћно средство природној интелигенцији и сматра да бојазан од вјештачке интелигенције није оправдана. 
Од Супића смо данас сазнали много чак и то да се већ озбиљно размишља о стварању удружења робота као и оснивању политичких партија међу њима-
 
Главно предавање овогодишњег симпосиона “Теологија у јавној сфери” на тему “Православни секуларизам” које ће одржати проф. др Аристотел Папаниклоау  је данас у 17 часова и 30 минута у позоришној сали Културног центра Требиње.
https://www.youtube.com/watch?v=Obiqe53wxbQ&feature=youtu.be