ЗАТВАРАЊЕ ПЕТОГ СИМПОСИОНА „ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ“

Централним предавањем, о односу православља и секуларизма, које је одржао теолог Фордам универзитета у Њујорку – Аристотел Папаниколау, окончан је радни дио петог годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“.
Ријеч „секуларно“ углавном је повезивана са друштвом које покушава да елиминише религију, или је задржи у приватној сфери, ван јавног простора који укључује политику, државну управу и културу. Проф. др Папаниколау је говорио о историји развоја појма „секуларног“.
„По мом мишљењу, иако многи православни воле да критикују Запад због промовисања секуларног друштва које је атеистичко, неморално и покушава да елиминише религију, ова критика је пука реторика јер таква врста секуларног друштва ријетко да постоји игдје у свијету“, навео је Папаниколау. Оно на шта би православни заиста требало да се концентришу и о чему би требало да чешће дискутују је то да ли они могу да прихвате оно што би се назвало хришћанским секуларизмом, који прихвата чињеницу да религија има различиту улогу у друштву и који прихвата присуство плуралистичког друштва чији грађани су заштићени законима који афирмишу њихова права и слободе, сматра овај знаменити теолог.
Након главног предавања, сам пети симпосион „Теологија у јавној сфери“ својим обраћањем званично је затворио епископ захумско – херцеговачки и приморски Григорије између осталог рекавши да је овај скуп испунио сва очекивања, али и распршио неке наше стрепње.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије на симпозијуму “Tеологија у јавној сфери” који је окупио теологе и стручњаке из различитих сфера живота.

„Наши симпосиони немају намјеру, нити претензију да на постављене теме понуде коначна рјешења, него да важна и изазовна питања савременог свијета тематизују и да отворе дијалог са теологијом у којем ћемо, са међусобним уважавањем, учити једни од других и тако се сви заједно духовно обогаћивати“, подсјетио је епископ Григорије.

Пети годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“ завршава се сутра, 11. фебруара, Светом литургијом у Саборном храму Преображења Господњег са почетком у 9.00 часова.

Душка Ђајић