ZATVARANJE PETOG SIMPOSIONA „TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI“

Centralnim predavanjem, o odnosu pravoslavlja i sekularizma, koje je održao teolog Fordam univerziteta u Njujorku – Aristotel Papanikolau, okončan je radni dio petog godišnjeg skupa „Teologija u javnoj sferi“.
Riječ „sekularno“ uglavnom je povezivana sa društvom koje pokušava da eliminiše religiju, ili je zadrži u privatnoj sferi, van javnog prostora koji uključuje politiku, državnu upravu i kulturu. Prof. dr Papanikolau je govorio o istoriji razvoja pojma „sekularnog“.
„Po mom mišljenju, iako mnogi pravoslavni vole da kritikuju Zapad zbog promovisanja sekularnog društva koje je ateističko, nemoralno i pokušava da eliminiše religiju, ova kritika je puka retorika jer takva vrsta sekularnog društva rijetko da postoji igdje u svijetu“, naveo je Papanikolau. Ono na šta bi pravoslavni zaista trebalo da se koncentrišu i o čemu bi trebalo da češće diskutuju je to da li oni mogu da prihvate ono što bi se nazvalo hrišćanskim sekularizmom, koji prihvata činjenicu da religija ima različitu ulogu u društvu i koji prihvata prisustvo pluralističkog društva čiji građani su zaštićeni zakonima koji afirmišu njihova prava i slobode, smatra ovaj znameniti teolog.
Nakon glavnog predavanja, sam peti simposion „Teologija u javnoj sferi“ svojim obraćanjem zvanično je zatvorio episkop zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije između ostalog rekavši da je ovaj skup ispunio sva očekivanja, ali i raspršio neke naše strepnje.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije na simpozijumu “Teologija u javnoj sferi” koji je okupio teologe i stručnjake iz različitih sfera života.

„Naši simposioni nemaju namjeru, niti pretenziju da na postavljene teme ponude konačna rješenja, nego da važna i izazovna pitanja savremenog svijeta tematizuju i da otvore dijalog sa teologijom u kojem ćemo, sa međusobnim uvažavanjem, učiti jedni od drugih i tako se svi zajedno duhovno obogaćivati“, podsjetio je episkop Grigorije.

Peti godišnji simposion „Teologija u javnoj sferi“ završava se sutra, 11. februara, Svetom liturgijom u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg sa početkom u 9.00 časova.

Duška Đajić