DRUGI DAN SIMPOSIONA „TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI“ -TREBINJE 2018.


Četvrta panel – diskusija, održana u poslijepodnevnim časovima u Kulturnom centru Trebinje, nosila je naziv „Depresija – bolest savremenog doba“, a privukla je veliki broj naših sugrađana. Ovo je ujedno i posljednja diskusija petog simposiona „Teologija u javnoj sferi“.
Moderator ove panel – diskusije bila je Branka Škoro, a učesnici prof. dr Miro Jakovljević (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), mr Tatjana Popović (psiholog – Koordinacioni centar za mentalno zdravlje Republike Srpske, Banja Luka) i Dejan Nikolić (Bogoslovija Svetog Kirila i Metodija, Niš).
Učesnici ove sesije su na početku definisali pojam depresije, te kako se ona manifestuje i u kojoj mjeri njeni simpomi utiču na svakodnevno funkcionisanje. Baveći se pomenutom, vrlo aktuelnom temom današnjice, učesnici diskusije su govorili o uzrocima nastanka depresije i koliko današnji način života doprinosi konstantnom porastu broja oboljelih, zatim o pojavi depresije u periodu adolescencije, kao i o depresiji kod muškaraca i žena. Na kraju je bilo riječi o tome koliko Crkva uspijeva adekvatno odgovoriti na ovakvu vrstu izazova i na koji način. Doprinos diskusiji dala su na kraju i pitanja publike.

Nakon završetka panel – diskusije, u Muzeju Hercegovine se održava promocija knjige „Ruski putevi srpskog bogoslovlja: školovanje Srba na ruskim duhovnim akademijama (1894 – 1917), autora Vladislava Puzovića.

Prema najavljenom programu, sutra će u Kulturnom centru Trebinje u prijepodnevnim satima, po prvi put biti zastupljena forma kraćih prezentacija na aktuelne teme. Prisutni će imati priliku da od dr Lazara Supića (Univerzitet Berkli) slušaju o vještačkoj inteligenciji, o doživljaju slučajnosti u savremenoj fizici govoriće mr Ivan Šupić ( Institut fotoničkih nauka u Barseloni), te o Kuranu kao knjizi o Bogu, čovjeku i kosmosu, čuće od doc. dr Kenana Musića (Fakultet islamskih studija u Sarajevu).

Duška Đajić