DRUGI DAN SIMPOSIONA „TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI“ -TREBINJE 2018.


Четврта панел – дискусија, одржана у послијеподневним часовима у Културном центру Требиње, носила је назив „Депресија – болест савременог доба“, а привукла је велики број наших суграђана. Ово је уједно и посљедња дискусија петог симпосиона „Теологија у јавној сфери“.
Модератор ове панел – дискусије била је Бранка Шкоро, а учесници проф. др Миро Јаковљевић (Медицински факултет Свеучилишта у Загребу), мр Татјана Поповић (психолог – Координациони центар за ментално здравље Републике Српске, Бања Лука) и Дејан Николић (Богословија Светог Кирила и Методија, Ниш).
Учесници ове сесије су на почетку дефинисали појам депресије, те како се она манифестује и у којој мјери њени симпоми утичу на свакодневно функционисање. Бавећи се поменутом, врло актуелном темом данашњице, учесници дискусије су говорили о узроцима настанка депресије и колико данашњи начин живота доприноси константном порасту броја обољелих, затим о појави депресије у периоду адолесценције, као и о депресији код мушкараца и жена. На крају је било ријечи о томе колико Црква успијева адекватно одговорити на овакву врсту изазова и на који начин. Допринос дискусији дала су на крају и питања публике.

Након завршетка панел – дискусије, у Музеју Херцеговине се одржава промоција књиге „Руски путеви српског богословља: школовање Срба на руским духовним академијама (1894 – 1917), аутора Владислава Пузовића.

Према најављеном програму, сутра ће у Културном центру Требиње у пријеподневним сатима, по први пут бити заступљена форма краћих презентација на актуелне теме. Присутни ће имати прилику да од др Лазара Супића (Универзитет Беркли) слушају о вјештачкој интелигенцији, о доживљају случајности у савременој физици говориће мр Иван Шупић ( Институт фотоничких наука у Барселони), те о Курану као књизи о Богу, човјеку и космосу, чуће од доц. др Кенана Мусића (Факултет исламских студија у Сарајеву).

Душка Ђајић