ЗАВРШЕН СЕДМИ СИМПОСИОН „ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ“

Седми годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“ завршен је вечерас у Културном центру Требиње.

Овогодишњи симпосион окупио је еминентне теологе и друге научнике – стручњаке из разних области, који су у протекла три дана говорили о односу између религије и политике, цркве и медија, религије и науке, те о савременим технолошким достигнућима.

У позоришној сали Културног центра одржане су четири панел дискусије на којима су учесници размијенили своја мишљења, идеје и утиске о црквеним и друштвеним темама уопште, које заокупљају теологију и сферу јавног дјеловања. Теме ових сесија биле су: „Фундаментализам и (псеудо)наука“„Теологија у политичком простору: Савјест или слушкиња“„Однос цркве и медија у доба пост-истине“ и „Осјећај кривице: Између здравог и патолошког“.

 Један од највећих теолога данашњице проф. др Христо Јанарас из Атине одржао је главно предавање на тему „Епископско очинство: Како се црквено тијело суочава са симптомима епископске произвољности“.

Приређена су и три кратка предавања.

О четвртој индустријској револуцији говорио је др Здравко Зубац,  инжењер електротехнике, предавање на тему „Климатске промјене: Колико је човјек покварио свијет“ одржао је физичар Слободан Бубњевић, док је психолог Оливер Тошковић говорио о духовима, привиђењима и осталим визуелним илузијама.

Организатор седмог годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“ је Центар за философију и теологију Требиње уз подршку Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић