ZAVRŠEN SEDMI SIMPOSION „TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI“

Sedmi godišnji skup „Teologija u javnoj sferi“ završen je večeras u Kulturnom centru Trebinje.

Ovogodišnji simposion okupio je eminentne teologe i druge naučnike – stručnjake iz raznih oblasti, koji su u protekla tri dana govorili o odnosu između religije i politike, crkve i medija, religije i nauke, te o savremenim tehnološkim dostignućima.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra održane su četiri panel diskusije na kojima su učesnici razmijenili svoja mišljenja, ideje i utiske o crkvenim i društvenim temama uopšte, koje zaokupljaju teologiju i sferu javnog djelovanja. Teme ovih sesija bile su: „Fundamentalizam i (pseudo)nauka“„Teologija u političkom prostoru: Savjest ili sluškinja“„Odnos crkve i medija u doba post-istine“ i „Osjećaj krivice: Između zdravog i patološkog“.

 Jedan od najvećih teologa današnjice prof. dr Hristo Janaras iz Atine održao je glavno predavanje na temu „Episkopsko očinstvo: Kako se crkveno tijelo suočava sa simptomima episkopske proizvoljnosti“.

Priređena su i tri kratka predavanja.

O četvrtoj industrijskoj revoluciji govorio je dr Zdravko Zubac,  inženjer elektrotehnike, predavanje na temu „Klimatske promjene: Koliko je čovjek pokvario svijet“ održao je fizičar Slobodan Bubnjević, dok je psiholog Oliver Tošković govorio o duhovima, priviđenjima i ostalim vizuelnim iluzijama.

Organizator sedmog godišnjeg skupa „Teologija u javnoj sferi“ je Centar za filosofiju i teologiju Trebinje uz podršku Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković