SEDMI SIMPOSION „TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI“: GLAVNO PREDAVANJE GRČKOG TEOLOGA HRISTA JANARASA

U okviru sedmog simposiona „Teologija u javnoj sferi“, glavno predavanje na temu „Episkopsko očinstvo: Kako se crkveno tijelo suočava sa simptomima episkopske proizvoljnosti“ održao je čuveni teolog, profesor Univerziteta Pantion u Atini dr Hristo Janaras.

Osvrnuvši se na temu predavanja, profesor Janaras je rekao da najdragocenije stvari koje znamo nije nas niko naučio. One su se rodile u nama samima, a crkva upravo služi tom rađanju.

„Kako je govorio apostol Pavle: ‘Ako hiljadu nastavnika u Hristu imate, nemate mnogo otaca, jer ja vas rodih u Isusu Hristu’. Mi često ove riječi razumijemo na simboličan način. Kažemo da je episkop kao neki otac, to je onaj ko pokazuje pažnju, ljubav, zainteresovanost za nas. Međutim, za apostola Pavla, episkop je nešto drugo – on nas rađa za život. Budem li o tome govorio konceptualno, biće to neka ideologija. To se može samo doživjeti kao iskustvo. Nažalost, danas su uslovi da episkopa doživimo kao oca – nepovoljni“, kazao je profesor Janaras.

Hristo Janaras smatra da smo mi jedna ljubavlju nezasićena kultura i civilizacija, a kao razlog tome navodi to što nemamo zajednicu odnosa. On smatra da danas nemamo zajednicu u kojoj ljudi razmjenjuju svoje potrebe već da umjesto nje stoji samo rukovanje interesima.

„Naše centralno pitanje je problem zajednice ljudskih odnosa. U ovom individuocentričnom obliku života, mi crkvu razumijemo kao nekakvu religiju. A, šta je religija? To je individualna činjenica – vjerujem u nešto, primjenjujem neki zakon. To nema nikakve veze s crkvom jer crkva, kao riječ, znači da sa drugima dijelim isti život, istu nadu, isto očekivanje. U tom smislu je ovo aktuelna tema“, smatra ovaj znameniti teolog.

Simposion se nastavlja sutra u Kulturnom centru, u 11 časova, panel diskusijom „Teologija u političkom prostoru: Savjest ili sluškinja?“.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković