„Večernja ruža“ na festivalskoj sceni: ovacije i višeminutni aplauz za glumce iz Beograda

Večeras, petog takmičarskog dana 66. „Festivala festivala” na pozorišnoj sceni Kulturnog centra nastupili su dramski amateri Studija glume iz Beograda – Teatra 011. Oni su odigrali predstavu „Večernja ruža“ za koju tekst potpisuje Vlada Arsić, a dramatizaciju i režiju Nataša Radonjić.

Tema predstave je trgovina ženama i seksualna eksploatacija, nažalost, tabu tema o kojoj se ne govori dovoljno. Žrtve su sve mlađe jer neobavještenost utiče na moć percepcije i prepoznavanje eventualne opasnosti.

Kroz pozorišni vid umjetnosti, beogradski glumački ansambl progovara o ovoj gorućoj temi i donosi na scenu samo djelić slike onoga što se dešava – od trenutka kada žrtva postane meta predatora, pa do trenutka kada ostane bez identiteta i postane seksualna robinja.

„Večernja ruža” poziva gledaoce da se zamisle, da saosjećaju i pričaju o sudbinama onih koje su mislile, kao što i mi mislimo sada, da se mračni život događa nekome drugome.

Žiri trebinjske publike je priznanje protagoniste večeri dodijelio glumici Jovani Petrović, za ulogu Helene.

Prethodno je u bioskopskoj sali Kulturnog centra održana promocija „Enciklopedije Srpskog narodnog pozorišta” Novi Sad i časopisa „Pozorište”.

Naredne festivalske večeri, 26. jula trebinjskoj publici biće predstavljena najbolja amaterska predstava 64. Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije – „Putujuće pozorište Šopalović” Pozorišta „Dragoljub Milosavljević Gula“ iz Petrovca na Mlavi.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković