Pretposljednje veče 66. „Festivala festivala” u znaku „Putujućeg pozorišta Šopalović”

Šeste večeri 66. „Festivala festivala” u Kulturnom centru Trebinje publici su se predstavili glumci pozorišta „Dragoljub Milosavljević Gula” iz Petrovca na Mlavi sa predstavom „Putujuće pozorište Šopalović”.

Riječ je o pobjedničkoj predstavi republičkog Festivala amaterskih pozorišta Srbije, održanog prošlog mjeseca u Kuli, koja je rađena po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji i adaptaciji Miloša Jagodića.

Predstava donosi potresnu priču o ulozi pozorišta i umjetnosti u ratnim vremenima. Smještena je u vrijeme Drugog svjetskog rata u malom mjestu pored Užica, gdje su vješanja, pogubljenja i kažnjavanje svakodnevica. Četvoro putujućih glumaca trupe Šopalović stiže u Užice da bi izveli dramu „Razbojnici” Fridriha Šilera.

U najigranijem pozorišnom tekstu na ovim prostorima, jednog od najznačajnijih savremenih pisaca srpske, pa i regionalne scene – Ljubomira Simovića, postavljaju se pitanja i razmišljanja o suštini pozorišne umjetnosti.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Milici Ilić, za ulogu Gine.

U okviru pratećeg programa festivala, u bioskopu Kulturnog centra Trebinje predstavljen je naučni časopis „Agon” koji objavljuju Akademija umjetnosti Banja Luka i Narodno pozorište Republike Srpske.

Posljednje večeri festivala, 27. jula ansambl Gradskog pozorišta Trebinje izvešće komad „Pomračenje”, po tekstu Paola Đenovezea, a u adaptaciji i režiji Miloša Lučića.

Nakon tradicionalne izložbe Foto-kino kluba Trebinje „Festival u objektivu“, uslijediće uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković