Uz spomenicu dr Čedomiru Lučiću: Hercegovina mora dobiti institut za istoriju

spomenica

TREBINJE │ U biblioteci „Sveti Justin Ćelijski“ Eparhijskog doma u Trebinju večeras je promovisana knjiga „Spomenica naučnika i književnika Čedomira M. Lučića“, a povodom dvogodišnjice od smrti ovog istaknutog naučnog radnika i književnog stvaraoca – istoričara, filozofa, doktora prava i filologa.

Knjiga je podsjećanje na život i djelo prof. dr Čedomira Lučića, iza koga je ostalo više od 20 knjiga i 300 naučnih i stručnih radova iz različitih oblasti humanističkih nauka, između ostalog i tri magistrature i tri doktorata – iz oblasti srpske istorije, prava i književnosti.

Prof. dr Radoslav Milošević, jedan od autora spomenice, istakao je da je riječ o neobično plodnoj i svestranoj akademskoj biografiji, te da je dr Lučić nauku zadužio ne samo istraživačkim radom u različitim njenim oblastima, već i kao pokretač više katedri za istoriju – na fakultetima na Palama, u Nikšiću i Kosovskoj Mitrovici.

Lučić je bio i direktor Instituta za istoriju Crne Gore, a kao književni stvaralac – i član udruženja književnika Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

„Čedo je uvijek priča nedopričana i mi nismo htjeti dopustiti da ode u zaborav. Četrdeset autora je sarađivalo na ovoj spomenici, a tu zaista ima vrijednih radova, ne samo o Čedovom životu i radu, nego su mnogi od njih dali i značajne priloge iz svog naučnog djelokruga“, pojasnio je Milošević.

On je dodao da je veče prisjećanja na život i djelo dr Lučića prilika i da se javnosti promoviše inicijativa za osnivanje instituta za istoriju i etnologiju u Hercegovini, vjerovatno sa sjedištem u Gacku, koje je posljednjih godina postalo značajno saborište srpskih istoričara.

Ćorovićevi susreti su do sada okupili preko 500 istoričara srpskog naroda i to je značajna baza zbog koje je i idaja o institutu sa naučnog gledišta izvodljiva“, rekao je Milošević.

Predsjednik gatačkog odbora „Prosvjete“ Radomir Vučković podsjetio je da ovo društvo već 18 godina u Gacku organizuje naučni skup istoričara u okviru „Ćorovićevih susreta“, koji je prije tri godine registrovan i kod resornog ministarstva kao naučno-istraživačka organizacija.

To nam je dalo za pravo da razmišljamo i o osnivanju instituta. Hercegovine je negdje između arhiva Cetinja, Kotora, Dubrovnika, Mostara i Sarajeva, a sigurno bi to dalo jedan novi doprinos istraživanju, prije svega, hercegovačkih stratišta, za koja smatramo da još uvijek nisu dovoljno istražena ni obrađena, a koja su nam važna svjedočanstva o tome šta smo sve prošli i koliko je bio težak put da bi danas imali Republiku Srpsku“, rekao je Vučković.

On je dodao da je inicijativi još ranije episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije dao blagoslov, te da je i u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti „ova ideja naišla na odobravanje najznačajnijih imena srpske nauke“.

Večeras je saopštena i odluka žirija za dodjelu književne nagrade „Avramov štap“ za 2016. godinu, a među nosioce ovog književnog priznanja – koje dodjeljuje hercegovačka podružnica Udruženja književnika Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem književnika Crne Gore – upisan je i pjesnik Rajko Petrov Nogo.