U okviru Dana frankofonije održan koncert u čast Žaku Brelu, rodonačelniku moderne šansone

U okviru Dana frankofonije, večeras je u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje organizovan koncert u čast Žaku Brelu, pod nazivom „Umirući“ (Le Moribond).

U čarobni svijet muzike Žaka Brela trebinjsku publiku uveli su solisti Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Katarina Kikić Marić i Jasmin Bašić, uz klavirsku pratnju Aide Mušanović Arsić.

Pijanista Aida Mušanović Arsić kaže da je publika imala jedinstvenu priliku da čuje neke od najljepših šansona svih vremena:

„Koncert je veliki omaž Žaku Brelu. Nadam se da je publika doživjela jedno neobično veče, jer se francuska šansona ne izvodi tako često. Sam koncept večerašnjeg izvođenja je malo drugačiji, kao neka vrsta igrokaza, gdje se između numera pojavljuju određeni monološki momenti. Jasmin utjelovljuje samog Brela, a sve je koncipirano kao jedna vrsta puta kroz njegov život i djelo”.

Benjamin Šturtevagen, šef Diplomatske kancelarije ambasade Kraljevine Belgije u BiH, istakao je da se Dani frankofonije obilježavaju u martu, a da je večerašnji koncert omaž Žaku Brelu, jednom od najznačajnijih belgijskih umjetnika.

„Belgija je među evropskim zemljama u kojima se kao jedan od službenih jezika govori francuski. Ovdje večeras slavimo život Žaka Brela, ali smo tu i da ukažemo na značaj francuskog kao instrumenta za promociju kulture. Ovo je prvi put da belgijska Diplomatska kancelarija organizuje kulturni događaj u Trebinju i sigurno je da ćemo se vratiti u vaš grad”, kazao je Šturtevagen.

U okviru Dana frankofonije, u bioskopu Kulturnog centra Trebinje sinoć je prikazan film „Francuski ministar“ autora Bertrana Tavernijea.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković