Održan koncert grupe „Zahumlje”: Trebinjci uživali u etno melosu

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je održan koncert etno grupe „Zahumlje” iz našeg grada.

„Zahumlje” njeguje tradicionalnu muziku Balkana, a sastav je okupila ljubav prema narodnom stvaralaštvu i želja da izvornu muziku sačuvaju od zaborava. Ovaj trinaestočlani vokalno-instrumentalni sastav večeras je izveo dvadesetak pjesama iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Rusije, približavajući etno melos današnjem vremenu.

Marina Ćorluka, član etno grupe„Zahumlje”, kaže da je iznenađujuća činjenica da je danas sve veći broj ljudi zainteresovan za etno muziku.

„Mi se sve vrijeme trudimo da naš tradicionalni zvuk sačuvamo u onakvom obliku u kakvom su ga izvodili naši preci, u svom korijenu. Međutim, da bismo takvu vrstu muzike približili sluhu današnjeg mladog čovjeka, mi smo ‘bili primorani’ da ubacimo malo instrumenata. Često pominjem to koliko su naši instrumentalisti zaslužni za sav uspjeh našeg rada”, navela je Ćorluka.

Ona dodaje da je grupa „Zahumlje” zbog privatnih obaveza napravila pauzu od pet-šest godina, a želja publike dovela je do ponovnog okupljanja sastava.

„Mislim da posjećenost naših koncerata upravo govori o našoj popularnosti. Večerašnji događaj ja bih nazvala jednom javnom probom grupe ‘Zahumlje’ koju mi posvećujemo ljudima koji su izrazili želju da se ponovo okupimo. Mogu biti ponosna na činjenicu da smo se okupili u gotovo istom sastavu. Sa nama su sada i dva nova člana, ali oni su se toliko dobro uklopili, kao da su od samog početka s nama”, dodala je Marina Ćorluka.

O popularnosti etno grupe „Zahumlje” najbolje govori do posljednjeg mjesta ispunjena pozorišna sala Kulturnog centra i zadovoljna publika koja je gromoglasnim aplauzom nagrađivala izvođače.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković