У Културном центру Требиње представљене театролошке књиге Рада Симовића

У галерији Културног центра Требиње вечерас је одржана промоција књига Драма Републике Српске“  и „Драма и идентитет“  чији је аутор драматург и театролог  РадеСимовић, а представљен је и студијски програм Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву – катедра за Општу књижевност и театрологију.

Поред аутора, на промоцији су говорили и театролог Зоран Тодоровић и Жељко Милошевић, управник Градског позоришта Требиње.

Књига „Драма и идентитет“ настала је на основу докторске дисертације. Симовићево истраживање је састављено из два дијела – једног који је радио позоришни човјек и другог који је продукт научног приступа задатој теми. Она сагледава културни и национални идентитет у БиХ у протекле двије деценије. „Драма Републике Српске“ представља антологију драме Српске. Ове двије књиге су повезане и синтетизују искуство драмског стваралаштва у БиХ.

Вечерас је било ријечи и о студијама театрологије. Зоран Тодоровић, театролог, је говорио о томе шта млади могу очекивати уколико се опредјеле за њих.

„На катедри за Општу књижевност и театрологију их очекује пуно читања, рада и размишљања и касније, што је извјесно, и много употребе свега тога. Ово је одличан избор за све који воле књижевну и позоришну умјетност“, рекао је, између осталог, Зоран Тодоровић.

 

Душка Ђајић