U Kulturnom centru Trebinje predstavljene teatrološke knjige Rada Simovića

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je održana promocija knjiga Drama Republike Srpske“  i „Drama i identitet“  čiji je autor dramaturg i teatrolog  RadeSimović, a predstavljen je i studijski program Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu – katedra za Opštu književnost i teatrologiju.

Pored autora, na promociji su govorili i teatrolog Zoran Todorović i Željko Milošević, upravnik Gradskog pozorišta Trebinje.

Knjiga „Drama i identitet“ nastala je na osnovu doktorske disertacije. Simovićevo istraživanje je sastavljeno iz dva dijela – jednog koji je radio pozorišni čovjek i drugog koji je produkt naučnog pristupa zadatoj temi. Ona sagledava kulturni i nacionalni identitet u BiH u protekle dvije decenije. „Drama Republike Srpske“ predstavlja antologiju drame Srpske. Ove dvije knjige su povezane i sintetizuju iskustvo dramskog stvaralaštva u BiH.

Večeras je bilo riječi i o studijama teatrologije. Zoran Todorović, teatrolog, je govorio o tome šta mladi mogu očekivati ukoliko se opredjele za njih.

„Na katedri za Opštu književnost i teatrologiju ih očekuje puno čitanja, rada i razmišljanja i kasnije, što je izvjesno, i mnogo upotrebe svega toga. Ovo je odličan izbor za sve koji vole književnu i pozorišnu umjetnost“, rekao je, između ostalog, Zoran Todorović.

 

Duška Đajić