U KULTURNOM CENTRU TREBINJE PREDSTAVLJENA ZBIRKA PJESAMA „ONOSTRANOST JE PRILIKA“ MARIJE ŠUKOVIĆ

Foto: Jovan Vidaković

U prisustvu ljubitelja poezije, večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje priređeno književno veče na kojem je  predstavljena knjiga poezije  „Onostranost je prilika“, autora Marije Šuković.

Pored autora, stihove pjesama kazivala je i pjesnikinja Dragica Ivanović, a o njenoj poeziji govorio je profesor srpskog jezika Miloš Šuković.

Za svoj njiževni prvijenac Marija Šuković selektovala je pedesetak pjesama, nastalih od 2009. do 2018. godine. U okviru zbirke, pjesme su prema tematsko-sadržajnom kriterijumu grupisane u pet cjelina, sa odgovarajućim naslovima. One funkcionišu kao svojevrsna poglavlja autorkinog pjesničkog oslikavanja, kako svijeta koji je okružuje, tako i unutrašnjeg svijeta vlastitih misli, strepnji, težnji i osjećanja. Marija obrađuje različite teme: ljubavi, smrti, sopstva i unutrašnjeg istraživanja.


Foto: Jovan Vidaković

„Omiljene teme su mi onostranost i nedokučivost, odnosno, neistraženi prostor koji se događa ili prije rođenja ili poslije smrti, ono što ljudi uglavnom ne istražuju ili se drže samo jedne strane prikaza. Mene upravo zanima to što nije svakidašnje i što se ne postavlja“, navodi  Marija Šuković.

Na nju su uglavnom uticali francuski simbolisti, zbog kojih se, kako kaže, zaljubila u poeziju, a kasnije i naši modernisti, prvenstveno Sima Pandurović.

Marija Šuković studira opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu na Palama. Trenutno radi kao pomoćni kustos u Galeriji savremene umjetnosti  „Čarlama“, bavi se glumom, teatrologijom, modelingom, piše poeziju i kratke priče.


Foto: Jovan Vidaković

Zbirka  „Onostranost je prilika“  prvi put predstavljena je na Sajmu knjiga u Sarajevu, u aprilu ove godine, a sinoć i u Gacku. Podrška i pozitivne reakcije publike podstakli su je, kako kaže, da piše još češće i bolje, a nada se da će druga zbirka poezije svjetlost dana ugledati već naredne godine.

Duška Đajić