KRAGUJEVAČKI ORKESTAR HARMONIKA PRIREDIO FANTASTIČAN KONCERT U KULTURNOM CENTRU

Kragujevački akademski orkestar akordeonista, pod dirigentskom palicom profesora Predraga Kostovića, oduševio je večeras publiku Kulturnog centra Trebinje.

Prisutni su imali priliku da čuju kako djela velikih svjetskih kompozitora zvuče na harmonikama, ali i u izvođenju solista na drugim instrumentima. Na repertoaru je bila muzika različitih žanrova: filmska muzika Morikonea,  „Španska igra“  de Falje, tradicionalni zvuci frule i djelo Bore Dugića, maestralno izveden  „Koncert za domru i orkestar“  Budaskina i muzika čuvenog majstora za tango Pjacole.

Pored bravura na harmonici, svoje umijeće pokazali su i  solisti Katja Pupovac na fruli, Irina Vasović na tradicionalnom ruskom instrumentu domri, Petar Mirkov na bandoneonu i Jelena Stanić Stefanović na flauti.

Kragujevački akademski orkestar akordeonista  osnovan je 2018, s ciljem da ponudi i promoviše autentičan zvuk orkestra harmonika na visokom profesionalnom nivou. Uslovi za njegovo osnivanje stekli su se otvaranjem Odseka za harmoniku na Filološko umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu i okupljanjem studenata iz cijele Srbije i regiona.

„Grad Kragujevac neguje zvuk klasične harmonike. Ovaj orkestar usledio je kao plod dugogodišnje tradicije umetnika koje je iznedrila jedna od najboljih škola za harmoniku u svetu  „Dr Miloje Milojević“. Orkestru od dvadesetak akordeonista po potrebi se pridružuju i umetnici na drugim instrumentima. Oformljen je neposredno pred takmičenje u Puli, gde smo ostvarili veoma zapažene rezultate, i nakon toga kreću aktivnosti našeg orkestra“, kaže student FILUM-a  Stefan Adamović, član orkestra.

Članovi KAOA su i  Nikola Šanjević i Dragan Jelačić, koji su večeras sa orkestrom nastupili u svom rodnom Trebinju.

„Nakon završetka osnovne i srednje Muzičke škole u Trebinju, nastavio sam školovanje na FILUM-u u Kragujevcu. Student sam prve godine, sviram harmoniku u klasi profesora Vojina Vasovića i ispunio sam svoj san i očekivanja. Ovaj koncert večeras je za mene poseban, nastupam pod snažnim emocijama jer sviram u svom gradu“, naveo je  Jelačić.

Za kratko vrijeme, orkestar je postigao velike uspjehe. Na nedavno održanom prestižnom Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli odnio je pobjedu u svim kategorijama i donio Kragujevcu jedan od najznačajnijih priznanja u oblasti muzike – prelazni pehar grada Pule. Naš  Dragan Jelačić osvojio je prvo mjesto u kategoriji bez starosne granice.

Fantastični orkestar, pod vodstvom energičnog dirigenta, priredio je koncert za pamćenje. Osvojio je sve prisutne, koji nisu štedili dlanove da iskažu svoje divljenje.

Duška Đajić