КРАГУЈЕВАЧКИ ОРКЕСТАР ХАРМОНИКА ПРИРЕДИО ФАНТАСТИЧАН КОНЦЕРТ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Крагујевачки академски оркестар акордеониста, под диригентском палицом професора Предрага Костовића, одушевио је вечерас публику Културног центра Требиње.

Присутни су имали прилику да чују како дјела великих свјетских композитора звуче на хармоникама, али и у извођењу солиста на другим инструментима. На репертоару је била музика различитих жанрова: филмска музика Мориконеа,  „Шпанска игра“  де Фаље, традиционални звуци фруле и дјело Боре Дугића, маестрално изведен  „Концерт за домру и оркестар“  Будаскина и музика чувеног мајстора за танго Пјацоле.

Поред бравура на хармоници, своје умијеће показали су и  солисти Катја Пуповац на фрули, Ирина Васовић на традиционалном руском инструменту домри, Петар Мирков на бандонеону и Јелена Станић Стефановић на флаути.

Крагујевачки академски оркестар акордеониста  основан је 2018, с циљем да понуди и промовише аутентичан звук оркестра хармоника на високом професионалном нивоу. Услови за његово оснивање стекли су се отварањем Одсека за хармонику на Филолошко уметничком факултету (ФИЛУМ) у Крагујевцу и окупљањем студената из цијеле Србије и региона.

„Град Крагујевац негује звук класичне хармонике. Овај оркестар уследио је као плод дугогодишње традиције уметника које је изнедрила једна од најбољих школа за хармонику у свету  „Др Милоје Милојевић“. Оркестру од двадесетак акордеониста по потреби се придружују и уметници на другим инструментима. Оформљен је непосредно пред такмичење у Пули, где смо остварили веома запажене резултате, и након тога крећу активности нашег оркестра“, каже студент ФИЛУМ-а  Стефан Адамовић, члан оркестра.

Чланови КАОА су и  Никола Шањевић и Драган Јелачић, који су вечерас са оркестром наступили у свом родном Требињу.

„Након завршетка основне и средње Музичке школе у Требињу, наставио сам школовање на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. Студент сам прве године, свирам хармонику у класи професора Војина Васовића и испунио сам свој сан и очекивања. Овај концерт вечерас је за мене посебан, наступам под снажним емоцијама јер свирам у свом граду“, навео је  Јелачић.

За кратко вријеме, оркестар је постигао велике успјехе. На недавно одржаном престижном Међународном сусрету хармоникаша у Пули однио је побједу у свим категоријама и донио Крагујевцу један од најзначајнијих признања у области музике – прелазни пехар града Пуле. Наш  Драган Јелачић освојио је прво мјесто у категорији без старосне границе.

Фантастични оркестар, под водством енергичног диригента, приредио је концерт за памћење. Освојио је све присутне, који нису штедили дланове да искажу своје дивљење.

Душка Ђајић