У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА “КОД КНЕЗА НА БАЛУ ” У ЧАСТ ВЕЛИКОМ ДУЧИЋУ

У позоришној сали Културног центра Требиње, уз директан пренос на Радио – телевизији Републике Српске, одржана је свечана академија поводом 51. по реду Дучићевих вечери поезије.
Говорећи о значају ове културне манифестације градоначелник Требиња и предсједник Савјета Дучићевих вечери поезије Лука Петровић  је у поздравној бесједи  рекао да је “требињски културни концепт почео са Дучићем, тече са Дучићем и наставиће се са Дучићем који је својим животом и умјетничким дјелом пробудио један нови сензибилитет и на најљепши начин отворио нове перспективе за које се није ни слутило да постоје”.
“Ми смо у Требињу показали да култура може да буде основа за интензиван економски развој у туризму и његовим пратећим секторима. Пројекат Требиње – град културе, обара све раније тезе да се улажући у културу само губи вријеме и новац и развојни темпо”,рекао је Петровић.


Професор др Бошко Сувајџић је у својој бесједи о Дучићевом богатом књижевном опусу који је назвао “Мој Дучић” , између осталог рекао: “Дучићево дјело, па и ове вечери поезије у Требињу представља оно фино филигранскo ткање, које једном народу и његовој историји обезбјеђује дубину културног памћења. А без те дубине културног памћења, нису могући ни народ ни његова историја”.


У умјетничком програму свечане акадамије наступили су драмски умјетници из Београда Биљана Ђуровић, Небојша Кундачина, Хор АКУД “Лола”, вокални и солисти балета, Александра Стаменковић, Снежана Берић, Бојана Жегарац и Милан Рус, уз клавирску пратњу Невене Живковић, те требињски дуо Марија Нинковић и Божидар – Бобо Вучур.
Сутра у 19 часова у позоришној сали Културног центра Требиње на програму је Пјесничко вече под називом “На Дучићевом путу”.

Фото:Јован Видаковић