U KULTURNOM CENTRU ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA “KOD KNEZA NA BALU ” U ČAST VELIKOM DUČIĆU

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, uz direktan prenos na Radio – televiziji Republike Srpske, održana je svečana akademija povodom 51. po redu Dučićevih večeri poezije.
Govoreći o značaju ove kulturne manifestacije gradonačelnik Trebinja i predsjednik Savjeta Dučićevih večeri poezije Luka Petrović  je u pozdravnoj besjedi  rekao da je “trebinjski kulturni koncept počeo sa Dučićem, teče sa Dučićem i nastaviće se sa Dučićem koji je svojim životom i umjetničkim djelom probudio jedan novi senzibilitet i na najljepši način otvorio nove perspektive za koje se nije ni slutilo da postoje”.
“Mi smo u Trebinju pokazali da kultura može da bude osnova za intenzivan ekonomski razvoj u turizmu i njegovim pratećim sektorima. Projekat Trebinje – grad kulture, obara sve ranije teze da se ulažući u kulturu samo gubi vrijeme i novac i razvojni tempo”,rekao je Petrović.


Profesor dr Boško Suvajdžić je u svojoj besjedi o Dučićevom bogatom književnom opusu koji je nazvao “Moj Dučić” , između ostalog rekao: “Dučićevo djelo, pa i ove večeri poezije u Trebinju predstavlja ono fino filigransko tkanje, koje jednom narodu i njegovoj istoriji obezbjeđuje dubinu kulturnog pamćenja. A bez te dubine kulturnog pamćenja, nisu mogući ni narod ni njegova istorija”.


U umjetničkom programu svečane akadamije nastupili su dramski umjetnici iz Beograda Biljana Đurović, Nebojša Kundačina, Hor AKUD “Lola”, vokalni i solisti baleta, Aleksandra Stamenković, Snežana Berić, Bojana Žegarac i Milan Rus, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, te trebinjski duo Marija Ninković i Božidar – Bobo Vučur.
Sutra u 19 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje na programu je Pjesničko veče pod nazivom “Na Dučićevom putu”.

Foto:Jovan Vidaković