Крај седмице у знаку Дучићевих вечери поезије

ТРЕБИЊЕ I Овогодишње Дучићеве вечери поезије биће одржане од 12. до 14. октобра, уз богат и разноврстан умјетнички програм.

Првог дана манифестације, у петак, 12. октобра, планирано је дружење пјесника Љубивоја Ршумовића, Новице Ђурића и Драгомира Ћулафића са основцима: од 10:30 у Основној школи „Јова Јовановић Змај“, у 11:30 у  Основној школи „Вук Караџић“ и од 12:30 у Основној школи „Свети Василије Острошки“.

Истог дана, од 17 часова, у Гимназији “Јован Дучић” биће организован традиционални сусрет пјесника са ученицима требињских средњих школа, а од 20 часова у Културном центру биће изведена позоришна представа о Дучићу „Последња песма“, у режији Марка Мисираче, а у којој улоге тумаче Небојша Кундачина, Милан Зарић и Маја Колунџија Зорое.

Централни дан манифестације, у суботу, 13. октобра новембра почиње у 11:00 часова полагањем цвијећа на споменике Дучићу и Његошу, уз пригодан рецитал на Тргу пјесника, а у 18 часова у Музеју Херцеговине биће приређена изложба цртежа великана наше ликовне умјетности Дада Ђурића и Владимира Величковића.

Свечана академија Дучићевих вечери поезије „Код кнеза на балу“, биће одржана у суботу вече од 20 часова у позоришној сали Kултурног центра.

О Јовану Дучићу на свечаној академији ове године бесједиће проф. др Бошко Сувајџић, а у умјетничком програму вечери наступиће Хор АКУД „Лола“ из Београда, драмски умјетници Биљана Ђуровић и Небојша Кундачина, вокални и солисти балета Александра Стаменковић, Снежана Берић, Бојана Жегарац и Милан Рус, уз клавирску пратњу Невене Живковић и домаћи дует Божидар Вучур и Марија Нинковић.

У недјељу ће у Херцеговачкој Грачаници од 9 часова бити служена литургија и помен Јовану Дучићу, а у завршном програму манифестације, на Пјесничкој вечери „На Дучићевом пут“, од 19 часова у позоришној сали Kултурног центра своје стихове казиваће пјесници: Мирослав Максимовић, Љубивоје Ршумовић, Ђорђо Сладоје, Петар Матовић, Радмила Лазић, Илија Лакушић,Власта Младеновић, Ђорђе Нешић, Предраг Бјелошевић, Миомир Јовановић, Новица Ђурић, Олгица Цице, Драгомир Ћулафић, Бошко Сувајџић и Новица Телебак.