SVEČANA AKADEMIJA DUČIĆEVIH VEČERI POEZIJE: MILANU NENADIĆU URUČENA DUČIĆEVA NAGRADA

Svečana akademija, centralni program tradicionalne kulturne manifestacije Dučićeve večeri poezije, održana je večeras u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, uz direktan prenos na programu Radio-televizije Republike Srpske.

Pjesniku Milanu Nenadiću uručena je Dučićeva nagrada za 2019. godinu. Jednoglasnu odluku stručnog žirija saopštio je  akademik Jovan Delić, navodeći da je Nenadić  „pjesnik ličnog i kolektivnog užasa koji zabada pero u čvorište bola, pjesnik koji traži i lako nalazi ranu na čovjeku i čovječanstvu, a naročito na svom narodu i tu ranu pretvara u pjesničku čitanku“.

Nagradu je uručio  predsjednik Savjeta Dučićevih večeri poezije i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je ovom prilikom rekao da se pjesnik Milan Nenadić na ovaj način uvrstio u red naših savremenih književnika čije se djelo ovdje, podno Leotara, dotaklo sa Dučićevim djelom.

„Dučićeva nagrada dodjeljuje se ne samo piscima epohe, nego i piscima koji su osuđeni na trajanje. U slučaju Milana Nenadića i njegovog djela, tu presudu čitaoci su odavno donijeli“, kazao je gradonačelnik Ćurić.

U besjedi o Dučiću, koju po tradiciji kazuje svaki novi laureat Dučićeve nagrade, Nenadić je istakao da se Dučić, po svom iskonskom osjećanju za maternji jezik i po ljubavi i vjeri u srpstvo i ono što je srpsko, teško može dosegnuti.

„Dučić je, hteli mi to ili ne, zapravo pesnički obelisk, belokost izglačana u srpskom jeziku. Takvih monumenata je malo i u poeziji većih naroda. Tvrdim da je teško dosegnuti Dukinu jednostavnost, misaonu dubinu , ljepotu pjesničke slike i rafinovanu strogoću muzike“, rekao je  Nenadić.

Svečanoj akademiji večeras je prisustvovala i  Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS. Đaković je istakla da Dučić zaslužuje ovakvu manifestaciju, koja je jedan od stubova kulture u Republici Srpskoj, ali i da mu se pruži mnogo širi prostor od tog koji je omeđen ovom manifestacijom.

„Naša uloga je da omogućimo da umjetnički, kreativni potencijal velikana, koji su najviše zadužili našu kulturu, bude predstavljen u evropskim i svjetskim književnim tokovima“, izjavila je Tanja Đaković.

O djelu i liku velikog Trebinjca, te njegove stihove govorili su  dramski umjetnici Narodnog pozorišta Beograd Biljana Đurović i Nebojša Kundačina.

Svečanu atmosferu upotpunio je nastup  primadone Ljubice Vraneš i Dragoljuba Bajića, prvaka Opere Narodnog pozorišta iz Beograda, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

U umjetničkom programu učestvovali su još i članovi bijeljinskog  hora  “Srbadija”, Bojana Nikolić – izvođač srpskih tradicionalnih pjesama, instrumentalisti Isidora Milivojević i Marko Kovač, te trebinjski duet – Marija Ninković i Božidar Vučur.

52. Dučićeve večeri poezije završavaju pjesničkom večeri, koje će se sutra, od 19 časova, održati u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković