PROMOCIJA KNJIGE „POD PREKORNIM POGLEDOM ISTORIJE“

U Kulturnom centru Trebinje večeras je predstavljena knjiga  „Pod prekornim pogledom istorije“  mr Radovana Kalabića.

„Pod prekornim pogledom istorije“  je trilogija koja obuhvata zbirku eseja, studija  i istorijskih članaka nastalih od 2008. do 2018. godine. U knjizi su dati mnogi portreti naših istorijskih ličnosti, o kojima šira čitalačka publika malo zna.

Foto: Jovan Vidaković

Prema riječima autora, trilogija obuhvata period od vožda Karađorđa i Prvog srpskog ustanka, preko nepoznatih detalja o knezu Mihailu Obrenoviću, zatim perioda oslobađanja Kosova 1912. godine, te izdaje i hvatanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića, pa sve do naših dana kada je, voljom naroda, izgrađivana Republika Srpska – prva naša savremena državna tvorevina preko Drine.

Autor smatra da dobar dio čovječanstva nije bio upoznat sa pravom istorijom iz dalje ali i neposredne prošlosti. Deset godina njegovog stvaralaštva, kako navodi, potkrijepljeno je izvorima i dokumetnima  „prve, osnovne građe“  koji pružaju tačnu i objektivnu informaciju i nisu zasnovani po principu rekla-kazala.

Foto: Jovan Vidaković

„Bojim se da će mnogi koji se budu upoznali sa sadržajem moje knjige, primiti je sa izvesnim otporom. Ja nisam čovek koji živi izvan ovog naroda i znam šta znači saopštiti nekome da je npr. vođa nacista Adolf Hitler bio živ do 1962. Nije lako prihvatiti činjenicu, bez obzira na dokumente, da je, recimo, Benito Musolini bio živ do 1970-e, da je Ante Pavelić prebegao u Argentinu i da nije bilo Blagoja Jovovića, četnika koji je izvršio atentat na njega posle rata, nikad ga se jugoslovenska vlast ne di dokopala. A za to isto vreme, prvom Hitlerovom protivniku u Evropi, đeneralu Draži Mihailoviću, nakon hvatanja ili, bolje reći, kidnapovanja od strane Engleza, montiraju sudski proces, osuđuju ga na smrtnu kaznu, proglašavaju najvećim izdajnikom naroda i mi ni do dan-danas ne znamo gde je njegovo grobno mesto“, rekao je  Kalabić.

Foto: Jovan Vidaković

Radovan Kalabić smatra da smo prekorni pogled istorije zaslužili, budući da smo učili lažnu istoriju koja je bila daleko od objektivne, te da su došla vremena kada su dokumenti, prvenstveno oni koji su odlučivali o našoj sudbini, isplivali na površinu.

Duška Đajić