СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ДУЧИЋЕВИХ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ: МИЛАНУ НЕНАДИЋУ УРУЧЕНА ДУЧИЋЕВА НАГРАДА

Свечана академија, централни програм традиционалне културне манифестације Дучићеве вечери поезије, одржана је вечерас у позоришној сали Културног центра Требиње, уз директан пренос на програму Радио-телевизије Републике Српске.

Пјеснику Милану Ненадићу уручена је Дучићева награда за 2019. годину. Једногласну одлуку стручног жирија саопштио је  академик Јован Делић, наводећи да је Ненадић  „пјесник личног и колективног ужаса који забада перо у чвориште бола, пјесник који тражи и лако налази рану на човјеку и човјечанству, а нарочито на свом народу и ту рану претвара у пјесничку читанку“.

Награду је уручио  предсједник Савјета Дучићевих вечери поезије и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је овом приликом рекао да се пјесник Милан Ненадић на овај начин уврстио у ред наших савремених књижевника чије се дјело овдје, подно Леотара, дотакло са Дучићевим дјелом.

„Дучићева награда додјељује се не само писцима епохе, него и писцима који су осуђени на трајање. У случају Милана Ненадића и његовог дјела, ту пресуду читаоци су одавно донијели“, казао је градоначелник Ћурић.

У бесједи о Дучићу, коју по традицији казује сваки нови лауреат Дучићеве награде, Ненадић је истакао да се Дучић, по свом исконском осјећању за матерњи језик и по љубави и вјери у српство и оно што је српско, тешко може досегнути.

„Дучић је, хтели ми то или не, заправо песнички обелиск, белокост изглачана у српском језику. Таквих монумената је мало и у поезији већих народа. Тврдим да је тешко досегнути Дукину једноставност, мисаону дубину , љепоту пјесничке слике и рафиновану строгоћу музике“, рекао је  Ненадић.

Свечаној академиjи вечерас је присуствовала и  Тања Ђаковић, помоћник министра просвјете и културе РС. Ђаковић је истакла да Дучић заслужује овакву манифестацију, која је један од стубова културе у Републици Српској, али и да му се пружи много шири простор од тог који је омеђен овом манифестацијом.

„Наша улога је да омогућимо да умјетнички, креативни потенцијал великана, који су највише задужили нашу културу, буде представљен у европским и свјетским књижевним токовима“, изјавила је Тања Ђаковић.

О дјелу и лику великог Требињца, те његове стихове говорили су  драмски умјетници Народног позоришта Београд Биљана Ђуровић и Небојша Кундачина.

Свечану атмосферу употпунио је наступ  примадоне Љубице Вранеш и Драгољуба Бајића, првака Опере Народног позоришта из Београда, уз клавирску пратњу Невене Живковић.

У умјетничком програму учествовали су још и чланови бијељинског  хора  “Србадија”, Бојана Николић – извођач српских традиционалних пјесама, инструменталисти Исидора Миливојевић и Марко Ковач, те требињски дует – Марија Нинковић и Божидар Вучур.

52. Дучићеве вечери поезије завршавају пјесничком вечери, које ће се сутра, од 19 часова, одржати у позоришној сали Културног центра Требиње.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић