Шта нам поручује штитна жлијезда – обратимо пажњу!

У оквиру активности које организује фондација „Живот и здравље“ вечерас је у Културном центру Требиње Жељка Кунош, консултант у области нутриционизма, одржала предавање  ШТА НАМ ПОРУЧУЈЕ ШТИТНА ЖЛИЈЕЗДА стављајући акценат, прије свега, на значај јода на њено функционисање.

Жељана Кунош је на почетку присутне упознала са грађом и функцијом штитне жлијезде, те истакла да је веома важно обратити пажњу на симптоме који се јављају како бисмо поремећаје у њеном раду препознали на вријеме. Нагласила је значај јода за читав организам, посебно за рад штитне жлијезде.

 

„Пораст броја обољелих од штитне жлијезде показује да не уносимо адекватну количину јода у организам. Умор и малаксалост су неки од првих симптома поремећаја у њеном раду, али недостатак јода одражава се на све станице у нашем организму и све метаболичке процесе“,  рекла је Кунош.

 

Јод је посебно концентрисана у морској води, што  рибе,  алге и морске плодове чини његовим одличним извором. Поред њих, намирнице богате јодом су и: јаја, сир, јодирана со, бруснице, банане, кромпир, пасуљ, сунцокрет, кокосово и маслиново уље…

 

Жељка Кунош је инструктор здравља, дужи низ година ради у области нутриционизма и води радионице здраве исхране. Она ће држати и сљедеће предавање  у Културном центру Требиње које је заказано за  21. мај (понедјељак) у 19.00 часова.

 

Душка Ђајић