Šta nam poručuje štitna žlijezda – obratimo pažnju!

U okviru aktivnosti koje organizuje fondacija „Život i zdravlje“ večeras je u Kulturnom centru Trebinje Željka Kunoš, konsultant u oblasti nutricionizma, održala predavanje  ŠTA NAM PORUČUJE ŠTITNA ŽLIJEZDA stavljajući akcenat, prije svega, na značaj joda na njeno funkcionisanje.

Željana Kunoš je na početku prisutne upoznala sa građom i funkcijom štitne žlijezde, te istakla da je veoma važno obratiti pažnju na simptome koji se javljaju kako bismo poremećaje u njenom radu prepoznali na vrijeme. Naglasila je značaj joda za čitav organizam, posebno za rad štitne žlijezde.

 

„Porast broja oboljelih od štitne žlijezde pokazuje da ne unosimo adekvatnu količinu joda u organizam. Umor i malaksalost su neki od prvih simptoma poremećaja u njenom radu, ali nedostatak joda odražava se na sve stanice u našem organizmu i sve metaboličke procese“,  rekla je Kunoš.

 

Jod je posebno koncentrisana u morskoj vodi, što  ribe,  alge i morske plodove čini njegovim odličnim izvorom. Pored njih, namirnice bogate jodom su i: jaja, sir, jodirana so, brusnice, banane, krompir, pasulj, suncokret, kokosovo i maslinovo ulje…

 

Željka Kunoš je instruktor zdravlja, duži niz godina radi u oblasti nutricionizma i vodi radionice zdrave ishrane. Ona će držati i sljedeće predavanje  u Kulturnom centru Trebinje koje je zakazano za  21. maj (ponedjeljak) u 19.00 časova.

 

Duška Đajić