U KULTURNOM CENTRU ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA VOJSKE RS

Svečana akademija u okviru praznovanja Dana Vojske Republike Srpske održana je sinoć u pozorištu Kulturnog centra Trebinje.

Ova manifestacija, koju je organizovalo UDPB „Nasljeđe“ u saradnji sa Kulturnim centrom i uz podršku gradske uprave, okupila je članove porodica poginulih pripadnika VRS, oficire Trećeg pješadijskog puka, istaknute istoričare i predstavnike privrednog i kulturnog života našeg grada.

Akademija je počela minutom ćutanja za poginule pripadnike VRS i intoniranjem himne RS, a pozdravni govor održao je Saša Pešikan, predsjednik UDPB „Nasljeđe“  koji je naglasio značaj očuvanja lika i djela srpskog borca i tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Učimo svoju djecu istini, jer moraju da je znaju. Pričajmo im o VRS i našim herojima, o ratu za slobodu. Učimo ih, da ne bi dozvolili da im se opet desi zlo koje se vjekovima dešavalo našem narodu. Učimo ih istinskim vrijednostima i tradiciji našeg naroda, da na njima zdravo odrastaju, da ih čuvaju, njeguju i dalje prenose“,  rekao je Pešikan.

U ime Grada Trebinja prisutne je pozdravio i gradonačelnik Luka Petrović koji je rekao da ne smijemo zaboraviti ogromne žrtve koje smo dali kako bismo danas živjeli dostojno i slobodno u granicama koje su krvlju označene.

„Žrtve su u temeljima Republike Srpske. To su žrtve koje su nam vratile samopouzdanje i dostojanstvo. Žrtve koje su nam otvorile oči da vidimo ono što nam se činilo da nam se više nikada ne može desiti. Žrtve koje su nam otvorile one vječne i svete dveri slobode“,  istakao je gradonačelnik Petrović.

Istoričar prof. dr Miloš Ković je rekao da je naša istorija – „istorija velikih ljudi, sjećanja i predanja koje pamti te ličnosti, ali i istorija žrtve bez koje nema ni zavjeta“.

Istraživač srpske istorije Boke, Stare Hercegovine i Dubrovnika i dobrovoljac iz Crne Gore u Vojsci Republike Srpske dr Goran Komar  rekao je:

„Moramo se sjećati i izučavati neprebrojne srpske žrtve. Temeljna htijenja vaskolikog našeg naroda leže u jedinstvu naroda, države i vjere. To je htijenje kroz prošlost nepomućeno i njemu su svoju žrtvu podnijeli apsolutno svi“.

U okviru programa akademije održana je projekcija kratkog dokumentarnog filma „Heroji Republike Srpske“ autora Saše Pešikana, nastupili članovi Crkvenog hora „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“  pod dirigentskom palicom Stojanke Gudelj, učenici naših škola, članovi Književnog udruženja „Susret“ i pjesnik Novica Telebak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Duška Đajić