У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ВОЈСКЕ РС

Свечана академија у оквиру празновања Дана Војске Републике Српске одржана је синоћ у позоришту Културног центра Требиње.

Ова манифестација, коју је организовало УДПБ „Насљеђе“ у сарадњи са Културним центром и уз подршку градске управе, окупила је чланове породица погинулих припадника ВРС, официре Трећег пјешадијског пука, истакнуте историчаре и представнике привредног и културног живота нашег града.

Академија је почела минутом ћутања за погинуле припаднике ВРС и интонирањем химне РС, а поздравни говор одржао је Саша Пешикан, предсједник УДПБ „Насљеђе“  који је нагласио значај очувања лика и дјела српског борца и тековина одбрамбено-отаџбинског рата.

„Учимо своју дјецу истини, јер морају да је знају. Причајмо им о ВРС и нашим херојима, о рату за слободу. Учимо их, да не би дозволили да им се опет деси зло које се вјековима дешавало нашем народу. Учимо их истинским вриједностима и традицији нашег народа, да на њима здраво одрастају, да их чувају, његују и даље преносе“,  рекао је Пешикан.

У име Града Требиња присутне је поздравио и градоначелник Лука Петровић који је рекао да не смијемо заборавити огромне жртве које смо дали како бисмо данас живјели достојно и слободно у границама које су крвљу означене.

„Жртве су у темељима Републике Српске. То су жртве које су нам вратиле самопоуздање и достојанство. Жртве које су нам отвориле очи да видимо оно што нам се чинило да нам се више никада не може десити. Жртве које су нам отвориле оне вјечне и свете двери слободе“,  истакао је градоначелник Петровић.

Историчар проф. др Милош Ковић је рекао да је наша историја – „историја великих људи, сјећања и предања које памти те личности, али и историја жртве без које нема ни завјета“.

Истраживач српске историје Боке, Старе Херцеговине и Дубровника и добровољац из Црне Горе у Војсци Републике Српске др Горан Комар  рекао је:

„Морамо се сјећати и изучавати непребројне српске жртве. Темељна хтијења васколиког нашег народа леже у јединству народа, државе и вјере. То је хтијење кроз прошлост непомућено и њему су своју жртву поднијели апсолутно сви“.

У оквиру програма академије одржана је пројекција кратког документарног филма „Хероји Републике Српске“ аутора Саше Пешикана, наступили чланови Црквеног хора „Свети Василије Тврдошки и Острошки“  под диригентском палицом Стојанке Гудељ, ученици наших школа, чланови Књижевног удружења „Сусрет“ и пјесник Новица Телебак.

 

 

 

 

 

 

 

 

Душка Ђајић