Sjećanje na vladiku Atanasija: Predstavljeno drugo izdanje knjige Vladike Atanasija „Asketika“

Drugog dana manifestacije „Sjećanje na vladiku Atanasija“ u Kulturnom centru Trebinje episkop zapadnoamerički Maksim i otac Milorad Sredojević predstavili su knjigu Vladike Atanasija „Asketika“.

Episkop zapadnoamerički Maksim kaže da je „Asketika“ zbirka predavanja vladike Atanasija iz Pariza, gdje je četiri godine boravio i predavao na Institutu Svetog Sergija kao profesor patrologije i asketike.

„Ti pariski dani su vrlo zanimljivi. Ako se setimo, 1968. godine, kada je on otišao u Francusku, u Parizu je došlo do velikih kulturnih i društvenih promena i potresa. Atanasije je u Parizu bio monah, liturg i profesor. Ali, kao profesor svoje studente je vodio u život i tajne podviga i po jevanđelju i primerom, a potom i didaktički. Atanasije je asketiku uvek doživljavao kao deo antropologije, što se može videti u ovoj knjizi, a antropologija je bila samo poglavlje hristologije“, istakao je vladika Maksim.

Otac Milorad Sredojević ističe da se ova knjiga pojavljuje u pravo vrijeme, u kojem nam dođe kao lijek za dušu. Ovakve knjige, prema njegovim riječima, uspravljaju nas i podižu, a monaška, molitvena književnost vraća nas nama samima.

„U ovih 130 stranica sabrano je mnogo toga što treba da znamo. Vladika Atanasije je snažna i epohalna ličnost ogromnog autoriteta koja je uspela na jedan isihastičko-svetogorsko-sinajski opit da nas vrati nama samima. Toliko je stvarao i radio da nema oblasti u kojoj se nije odredio. Njegove misli i stvaralaštvo se nalaze u svetskim jezicima: ruskom, engleskom, grčkom, francuskom. Njegove knjige su uvek jako dragocene“, rekao je otac Sredojević.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković