Otvaranjem izložbe „Dete – parče neba na zemlji“ počeo godišnji pomen i sjećanje na vladiku Atanasija

Povodom tri godine od upokojenja blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, Eparhija zahumsko-herecgovačka i primorska organizovala je trodnevne susrete poštovalaca njegovog lika i djela.

Sjećanje na blaženopočivšeg episkopa počelo je večeras otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom „Dete – parče neba na zemlji“ autora nastojatelja manastira Duži jeromonaha Teofila.

Jeromonah Teofil je naveo da je vladika Atanasije govorio da je vršnjak djece, tako da su došli na ideju da na trogodišnjicu od njegovog upokojenja naprave dirljivu i ikoničnu izložbu, sa puno dječje radosti, sa puno života – onakvu kakav je i on bio.

„Ono što sam uspeo da vidim za ono malo vremena koje sam proveo s njim je to da je on bio zaista jedan božji čovek i da je bio jedno veliko dete. On je kroz igru sa decom i svojim specijalnim načinom, kako je on to znao i umeo, unosio jednu neobičnost, radost i razdraganost. Nije bilo lako pripremiti izložbu jer je trebalo naći način i izraziti to, da to ne bude banalno, da ne budu samo fotografije, a da opet postoji neka ikoničnost i nešto po dubini što bi njega izdvojilo. Nije lako napraviti kolaž sa slikama kad su u pitanju deca, a još je teže baviti se decom – a on je govorio da se decom treba baviti“, istakao je jeromonah Teofil.

Prisutnima su se obratili i vladika Dimitrije i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, a nakon izložbe održana je prva sesija „Svetosavska i Svetovasilijevska Hercegovina“, na kojoj su učestvovali profesori Momčilo Golijanin i Ljerka Jeftić te Jovo Marić i Senka Durutović.

Izložba fotografija iz života vladike Atanasija „Dete – parče neba na zemlji“ biće dostupna trebinjskoj publici do 14. marta u galeriji Kulturnog centra.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković