Dučićeve večeri poezije – naučni skup

Trebinje je u protekla dva daana u znaku Dučićevih večeri poezije. U okviru manifestacije u čast velikog pjesnika i najznamenitijeg Trebinjca i ove godine priređen je bogat i raznovrstan program – književnih i naučnih susreta, poetsko-muzičkih kolaža, likovnih izložbi i promocija knjiga.
Dvodnevni naučni skup, koji se u okviru Večeri po tradiciji od 2008. organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, ove godine posvećen je Dučićevom laureatu akademiku Milosavu Tešiću.
Proučavaoci Tešićevog pjesništva – književni istoričari, kritičari i teoretičari, etnolozi i lingvisti – danas i sutra u sali Skupštine grada predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku “Zvuk, metar i smisao Milosava Tešića”, koji će biti 21. u ediciji posvećoj poetičkim istraživanjima najznačajnijih pojava i stvaralaca u srpskoj književnosti, a osmi koji je realizovan u koprodukciji sa Gradom Trebinjem.
Urednik ove edicije prof. dr Jovan Delićpodsjetio je da učesnici naučnog skupa u Trebinje nikad ne dolaze praznih ruku: zahvaljujići mecenstvu Dučićevog grada, iza svakih Večeri ostaje po jedan zbornik, kao trajna trebinjska zadužbina poeziji.
“Ovoga puta dolazimo sa zbornikom ‘Poetika Rajka Petrova Noga’, sa radovima 25 autora i skoro 600 strana teksta. S tim kad dođete u Trebinje, mislim da imate sa čim izaći pred Dučića i Njegoša”, rekao je Delić dodajući da će na ovogodišnjim Večerima naučnim skupom “biti stavljen temelj za osmi po redu zajednički zbornik”, posvećen još jednom dobitniku Dučićeve nagrade.
“To je pjesnik čiji su doprinosi nemjerljivi na planu srpskog jezika i pomjeranja njegovih ritmotvornih moći. Milosav Tešić je u tom pogledu bukvalno pronalazač – on je čovjek koji je stvorio nove ritmove, koji će se po njemu i zvati. To je velika stvar i rijetki pjesnici to uspijevaju”, rekao je profesor Delić dodajući da je Tešićeva poezija uglavnom “zahtjevna, pomalo kamerna i ne živi toliko od publike”, koliko od svog “dubinskog odnosa prema tradiciji i našoj kulturnoj svijesti, te otkrivanja novih mogućnosti i pomjeranja granica jezika”.
Zahvaljujući Gradu Trebinju što je “u cjelokupnom iznosu sponzorisao izdavanje zbornika”o Rajku Petrovu Nogu, Delić je ocijenio da je osmi zajednički naučni skup “istinski podvig i pravo čudo, u vremenu i okolnostima u kojima živimo”.
“Teško da se danas može naći mjesto na kojem je prirodnije da se govori o srpskoj poeziji i srpskim pjesnicima od grada Trebinja, podno Hercegovačke Gračanice i Dučićevog groba, a pored spomenika epske i lirske paradigme srpskog pjesništva – Njegoševog i Dučićevog”, istakao je Delić.
Za akademika Milosava Tešića, okolnost da lično sluša naučne radove na temu svog stvaralaštva, po prirodi nelagodna je za svakog pjesnika, ali u šali obećava – voljan je da izdrži sva iskušenja.
“Svi radovi koje smo imali priliku da čujemo su ozbiljno urađeni, a u mnogima od njih je kazano i ponešto od onoga što je i otkriće – i samome pesniku. U tome i jeste smisao izučavanja književnih dela”, rekao je Tešić dodajući da je posebno počastvovan time što se “sve zbiva pod Dučićevim nebom”.
“Otkada je izgrađena Hercegovačka Gračanica očigledno je i svima je jasno da je ovde izgrađen kult književnosti, kult Dučića i poštovanja njegove poezije. Koliko smo se puta uverili da su na Večerima sale uvek prepune”, istakao je Tešić dodajući da i svoju Dučićevu nagradu, koju je ponio iz Trebinja, stavlja na “vrlo visoko i na jedno od najviših mjesta” u zbrici pjesničkih priznanja kojima je do sada nagrađivan.
I ovogodišnji naučni skup otvorio je domaćin gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurevićpodsjetivši da je zahvaljujući naučnim skupovima u Trebinju već nastala značajna biblioteka o velikanima srpskog pjesništva.
“Kao hljeb, trebaju nam nove ideje, jer su mnoge, čak i one u koje smo se zaklinjali, izgubile životnu snagu i sadržaj. Odgovore sve više tražimo u duhovnoj sferi i otud – svako novo promišljanje djela naših najvećih književnika prilika je da ojačamo naše kolektivne snage i otvorimo nova vrata za generacije koje za sebe traže izlaz kroz koga mi stariji nikada nismo prošli”, poručio je Vučurević.
U Hercegovačkoj Gračanici, vječnom počivalištu velikog pjesnika, jutros je služena Sveta arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću, nakon čega su učesnici naučnog skupa i ovogodišnjih Dučićevih večeri poezije položili cvijeće na Dučićev spomenik na ulasku u gradski park.
U hramu Blagovještenja Presvete Bogorodice na Crkvini liturgiju i pomen pjesniku služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je u obraćanju prisutnima istakao da velikog pjesnika pamtimo i liturgijski pominjemo kao čovjeka koji je proslavio svoj grad, kraj i svoju zemlju.
“U antičko vrijeme pjesnicima su mogli da se nazovu samo oni koji su bili bogonadahnuti entuzijasti i nama danas treba upravo taj entuzijazam koji je imao Dučić – čovjek koji je od ovog grada napravio grad kulture, umjetnosti i grad koji mnogi ljudi vrlo rado posjećuju”, rekao je vladika Grigorije.
Izvor Radio Trebinje