Program Dučićevih večeri poezije 2015.

Ovogodišnje Dučićeve večeri poezije biće održane u nedjelju i ponedjeljak, 5. i 6. aprila, uz bogat i raznovrstan program – književnih i naučnih susreta, poetsko-muzičkih kolaža, likovnih izložbi i promocija knjiga.
Dvodnevni naučni skup, koji se u okviru manifestacije po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, ove godine biće posvećen Dučićevom laureatu akademiku Milosavu Tešiću. Na višečasovnim sesijama, koje će u sali Skupštine Grada biti održane u nedjelju od 13.00 a u ponedjeljak od 10.00 časova – poznavaoci Tešićevog pjesništva predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku “Stih, metar i smisao poezije Milosava Tešića”.
Prethodno će u Hercegovačkoj Gračanici, vječnom počivalištu velikog pjesnika, od 9 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću.
Svečana akademija Dučićevih večeri poezije pod nazivom “Svetla zemlja Dučićeva” biće održana u nedjelju od 20.00 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra, a u program će učestvovati glumci Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Boris Pingović, Crkveni hor “Sv. novomučenika Stanka” iz Nikšića, te prvakinja Beogradske opere Svetlana Nestorov, uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.
Uoči akademije, prvog dana manifestacije, u Galeriji Kulturnog centra, od 18.00 časova, biće otvorena izložba djela prvog trebinjskog akademskog slikara Atanasija Popovića, dok je od 19.00 časova planirana promocija “Zvučne antologije dobitnika Dučićeve nagrade”.
Drugog dana Večeri, od 17.00 časova, u Gimnaziji “Jovan Dučić” biće organizovan susret pjesnika sa učenicima trebinjskih srednjih škola, od 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba skulptura i slika Stevana Kijca, dok je program od 19.00 časova u Galeriji Kulturnog centra rezervisan za promociju knjige “Plave legende Jovana Dučića”, čiji je izdavač Savez Srba iz Temišvara.
U završnom programu manifestacije, Pjesničkoj večeri “Na Dučićevom putu”, od 20.00 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra svoje stihove kazivaće pjesnici Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Dragan Hamović, Gojko Đogo, Milutin Mićović, Zdravko Miovčić, Radomir Uljarević, Novica Telebak i Stojan Janković.