PREGLED AKTIVNOSTI U 2017 GODINI

У Културном центру Требиње у току ове године одржано је преко 700 манифестација. Надамо се да смо разноврсношћу садржаја успјели да пробудимо културну радозналост наших суграђана.

Четверодневним симпозијумом на тему “Теологија у јавној сфери ” који је окупио еминентне теологе и научнике из различитих области друштвеног живота почео је са радом Културни центар у реновираном издању. Одмах потом услиједила је биоскопска премијера Кустуричиног филма “На млијечном путу”.

Требињска публика била је у прилици да у 548 пројекција одгледа 75 филмова различитих жанрова. 10150 посјетилаца  показатељ је да смо избором репертоара љубитеље филмске умјетности вратили пред велики екран.

У Галерији Културног центра приређено је 25 изложби од којих издвајамо изложбу “Станиште духа”, аутора Велимира Илишевића, затим изложбу “Утопијски простори”, аутора Игора Бошњака као и изложбу Асима Ђелиловића насталу као резултат наставка успјешне сарадње са Умјетничком галеријом Босне и Херцеговине.

У срадњи са великом и значајном институцијом Музејом геноцида из Београда организована је изложба “Белези великих злочина“, која је побудила велико интересовање јавности.

Селекција аутора који излажу у Галерији Културног центра базирана је прије свега на квалитету али и на промоцији домаћих умјетника.

Манифестација “Трг пјесника” већ трећу годину за редом одушевила је бројне требињце и госте нашег града у којој су пјесници из цијелог региона проговорили са требињских тргова.

Као најзначајније дјело из области позоришне умјетности издвајамо Представу “Писац породичне историје” у режији Слободана Маруновића рађену по тексту Љубомира Ђурковића”  Ова представа награђивана је на свим фестивалима на којима је одиграна укључујући и наш Фестивал фестивала.

У 2017. години организован је и шездесети јубиларни Фестивал фестивала на коме су учествовала позоришта из Србије, Македоније Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

У нашој установи промовисали смо бројне књигe и часописе а као најважнију извајамо промоцију збирке прича владике захумско – херцеговачког и приморског господина Григорија о којој су поред аутора говорили и еминентни писци Никола Пиштало и Миљенко Јерговић.

Бројна музичка дешавања обиљежила су рад Културног ценра у овој години. На платоу испред Културног центра одржан је концерт етно групе “Ива”.  Група “Диванхана” је управо код нас промовисала свој трећи албум”Зуква”. Наступом у Требињу одушевили су бројну публику каја је имала прилику да чује неке од најљепших мелодија из нашег окружења а бриљирали су начином на који су севдалинку приближили публици.

Културни центар Требиње учествовао је и дао значајан допринос у организовању традиционалних манифестација чији организатор је град Требиње као што су: Дучићеве вечери поезије, Фестивал фестивала, Светосавска академија, Звон звонке пјесме, Видовданске и Преображењске свечаности али и манифестацијама које смо установили прије неколико година као што су : Фестивал медитеранског и европског филма, Дани кинотеке и Изложба професори и сарадници Академије ликовних умјетности из Требиња.

” Мисија Културног центра Требиње је постати средиште културних, едукативних и умјетничких програма и иницијатива, мјесто сусрета свих значајних идеја на пољу културе и културног дјеловања у регији. У том смислу настојимо креирати климу погодну за разноврсне културне дијалоге и у том циљу ћемо и у наредном периоду ангажовати све своје капацитете”, истакла је директорка Културног центра Требиње госпођа Бранка Сарић и додала да је ова установа увијек отворена за креативне идеје и сугестије .

План Културног центра Требиње за наредну годину је амбициозан, а између осталог планирано је и 12 изложби “по позиву” Културног центра (једна изложба мјесечно), предвиђене су и двије представе Градског позоришта у својој продукцији као и двије у копродукцији.

Као и до сада све најаве и дешавања у нашој установи моћи ћете да пратите на сајту Културног центра Требиње који је постао веома важна тачка идентификације наше установе.

Остаје нам за крај да Вам пожелимо све најбоље у години која је пред нама да све празнике који долазе проведете у миру и благостању.