PREGLED AKTIVNOSTI U 2017 GODINI

U Kulturnom centru Trebinje u toku ove godine održano je preko 700 manifestacija. Nadamo se da smo raznovrsnošću sadržaja uspjeli da probudimo kulturnu radoznalost naših sugrađana.

Četverodnevnim simpozijumom na temu “Teologija u javnoj sferi ” koji je okupio eminentne teologe i naučnike iz različitih oblasti društvenog života počeo je sa radom Kulturni centar u renoviranom izdanju. Odmah potom uslijedila je bioskopska premijera Kusturičinog filma “Na mliječnom putu”.

Trebinjska publika bila je u prilici da u 548 projekcija odgleda 75 filmova različitih žanrova. 10150 posjetilaca  pokazatelj je da smo izborom repertoara ljubitelje filmske umjetnosti vratili pred veliki ekran.

U Galeriji Kulturnog centra priređeno je 25 izložbi od kojih izdvajamo izložbu “Stanište duha”, autora Velimira Iliševića, zatim izložbu “Utopijski prostori”, autora Igora Bošnjaka kao i izložbu Asima Đelilovića nastalu kao rezultat nastavka uspješne saradnje sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine.

U sradnji sa velikom i značajnom institucijom Muzejom genocida iz Beograda organizovana je izložba “Belezi velikih zločina“, koja je pobudila veliko interesovanje javnosti.

Selekcija autora koji izlažu u Galeriji Kulturnog centra bazirana je prije svega na kvalitetu ali i na promociji domaćih umjetnika.

Manifestacija “Trg pjesnika” već treću godinu za redom oduševila je brojne trebinjce i goste našeg grada u kojoj su pjesnici iz cijelog regiona progovorili sa trebinjskih trgova.

Kao najznačajnije djelo iz oblasti pozorišne umjetnosti izdvajamo Predstavu “Pisac porodične istorije” u režiji Slobodana Marunovića rađenu po tekstu Ljubomira Đurkovića”  Ova predstava nagrađivana je na svim festivalima na kojima je odigrana uključujući i naš Festival festivala.

U 2017. godini organizovan je i šezdeseti jubilarni Festival festivala na kome su učestvovala pozorišta iz Srbije, Makedonije Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U našoj ustanovi promovisali smo brojne knjige i časopise a kao najvažniju izvajamo promociju zbirke priča vladike zahumsko – hercegovačkog i primorskog gospodina Grigorija o kojoj su pored autora govorili i eminentni pisci Nikola Pištalo i Miljenko Jergović.

Brojna muzička dešavanja obilježila su rad Kulturnog cenra u ovoj godini. Na platou ispred Kulturnog centra održan je koncert etno grupe “Iva”.  Grupa “Divanhana” je upravo kod nas promovisala svoj treći album”Zukva”. Nastupom u Trebinju oduševili su brojnu publiku kaja je imala priliku da čuje neke od najljepših melodija iz našeg okruženja a briljirali su načinom na koji su sevdalinku približili publici.

Kulturni centar Trebinje učestvovao je i dao značajan doprinos u organizovanju tradicionalnih manifestacija čiji organizator je grad Trebinje kao što su: Dučićeve večeri poezije, Festival festivala, Svetosavska akademija, Zvon zvonke pjesme, Vidovdanske i Preobraženjske svečanosti ali i manifestacijama koje smo ustanovili prije nekoliko godina kao što su : Festival mediteranskog i evropskog filma, Dani kinoteke i Izložba profesori i saradnici Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja.

” Misija Kulturnog centra Trebinje je postati središte kulturnih, edukativnih i umjetničkih programa i inicijativa, mjesto susreta svih značajnih ideja na polju kulture i kulturnog djelovanja u regiji. U tom smislu nastojimo kreirati klimu pogodnu za raznovrsne kulturne dijaloge i u tom cilju ćemo i u narednom periodu angažovati sve svoje kapacitete”, istakla je direktorka Kulturnog centra Trebinje gospođa Branka Sarić i dodala da je ova ustanova uvijek otvorena za kreativne ideje i sugestije .

Plan Kulturnog centra Trebinje za narednu godinu je ambiciozan, a između ostalog planirano je i 12 izložbi “po pozivu” Kulturnog centra (jedna izložba mjesečno), predviđene su i dvije predstave Gradskog pozorišta u svojoj produkciji kao i dvije u koprodukciji.

Kao i do sada sve najave i dešavanja u našoj ustanovi moći ćete da pratite na sajtu Kulturnog centra Trebinje koji je postao veoma važna tačka identifikacije naše ustanove.

Ostaje nam za kraj da Vam poželimo sve najbolje u godini koja je pred nama da sve praznike koji dolaze provedete u miru i blagostanju.