Представљена књига „Послушајте“ Петра Ашкрабе Загорског (ВИДЕО)

15128545_10210651302855957_1971259021_n

ТРЕБИЊЕ │ У организацији Народне библиотеке Требиње вечерас је у Требињу одржана промоција књиге „Послушајте“ Петра Ашкрабе Загорског из Kалиновика.

У свом обраћању, прожетом великом дозом хумора али и ироније аутор се запитао “Kако ће напријед онај народ који јунаке попут Вука Бранковића прогласи издајником” а ова мисао је била уједно и једна од порука

Ашкрабина 13. књига, у чијем поднаслову стоји  „Срби у све три вјере и сви други“, обрађује историјске и животне теме, са упутама за живљење,а говори и о политици, странкама, религијама.

Ашкраба је познат по истраживању поријекла српских презимена, те по заговарању историје другачије од званичне, а за књигу „Послушајте“ каже да је написао на основу великог истраживачког рада кроз више генерација његове породице.

За поједине Ашкрабине историјске тезе упориште се може наћи и у званичној историји, попут тврдњи да се на челу Србије за вријеме Kосовске битке налазио краљ Твртко, а не кнез Лазар, који је био главни заповједник српске војске, те да је Вук Бранковић један од највећих јунак тог боја, а никако издајник. С друге стране, и у овој књизи Ашкраба наставља да износи, како тврди, своја открића, која су у потпуној супротности са званичном историографијом, за коју каже да је лажна.

Ашкраба тако наводи да је открио да је латински језик измишљен из старог српског језика, да се код Срба учи лажна историја, те да је Србе и њихову историју највише уништио Берлински конгрес и лажи на које су тада морали пристати.

15050347_10210651305016011_839735370_n

Он се у књизи бави религијом и политичким странкама.

„Све странке су секте, а ниједна странка код Срба нема озбиљна изучавања о постојећем стању и шта чинити. Потребно је братство међу свим Србима, без обзира које су вјере, као што је потребан мир и међу свим странкама“, поручује Ашкраба.

На духовит начин говори и о другим животним темама. „ У браку нема много мудрости- мушко треба да је мушко, а женско да је женско, ништа више. Производња дјеце и добара сва је мудрост у једном народу“, вели Ашкраба и додаје „Људи по селима су сретни, само не знају за то“.

Духовитим мислима попут „Најбоље играчке дјеци су друга дјеца- браћа и сестре“, „Kо схвати да је живот патња, биће му много лакше“, „Замислите да нигдје нема ни улица Вука Бранковића, ни школа, ни војна акдемија, ни теолошки факултет, човјека који је у Боју на Kосову у десном крилу потукао Јакубово лијево крило, све збрисао пред собом. А католици га, тачније Мавро Орбин 1600. године, прогласе издајником, а Срби почну гуслати. Kако ће напријед онај народ који такве јунаке назива издајницима?“ Ашкраба је изазвао осмјехе али и бројна питања. У програм је учествовао и историчар Борис Цицовић, професор Драгослав Милошевић и требињски пјесници Наташа Станић, Божидар Вучуревић и Новица Телебак Тени.

 Радио Требиње
https://www.youtube.com/watch?v=doM-2BI93AE