Predstavljena knjiga „Poslušajte“ Petra Aškrabe Zagorskog (VIDEO)

15128545_10210651302855957_1971259021_n

TREBINJE │ U organizaciji Narodne biblioteke Trebinje večeras je u Trebinju održana promocija knjige „Poslušajte“ Petra Aškrabe Zagorskog iz Kalinovika.

U svom obraćanju, prožetom velikom dozom humora ali i ironije autor se zapitao “Kako će naprijed onaj narod koji junake poput Vuka Brankovića proglasi izdajnikom” a ova misao je bila ujedno i jedna od poruka

Aškrabina 13. knjiga, u čijem podnaslovu stoji  „Srbi u sve tri vjere i svi drugi“, obrađuje istorijske i životne teme, sa uputama za življenje,a govori i o politici, strankama, religijama.

Aškraba je poznat po istraživanju porijekla srpskih prezimena, te po zagovaranju istorije drugačije od zvanične, a za knjigu „Poslušajte“ kaže da je napisao na osnovu velikog istraživačkog rada kroz više generacija njegove porodice.

Za pojedine Aškrabine istorijske teze uporište se može naći i u zvaničnoj istoriji, poput tvrdnji da se na čelu Srbije za vrijeme Kosovske bitke nalazio kralj Tvrtko, a ne knez Lazar, koji je bio glavni zapovjednik srpske vojske, te da je Vuk Branković jedan od najvećih junak tog boja, a nikako izdajnik. S druge strane, i u ovoj knjizi Aškraba nastavlja da iznosi, kako tvrdi, svoja otkrića, koja su u potpunoj suprotnosti sa zvaničnom istoriografijom, za koju kaže da je lažna.

Aškraba tako navodi da je otkrio da je latinski jezik izmišljen iz starog srpskog jezika, da se kod Srba uči lažna istorija, te da je Srbe i njihovu istoriju najviše uništio Berlinski kongres i laži na koje su tada morali pristati.

15050347_10210651305016011_839735370_n

On se u knjizi bavi religijom i političkim strankama.

„Sve stranke su sekte, a nijedna stranka kod Srba nema ozbiljna izučavanja o postojećem stanju i šta činiti. Potrebno je bratstvo među svim Srbima, bez obzira koje su vjere, kao što je potreban mir i među svim strankama“, poručuje Aškraba.

Na duhovit način govori i o drugim životnim temama. „ U braku nema mnogo mudrosti- muško treba da je muško, a žensko da je žensko, ništa više. Proizvodnja djece i dobara sva je mudrost u jednom narodu“, veli Aškraba i dodaje „Ljudi po selima su sretni, samo ne znaju za to“.

Duhovitim mislima poput „Najbolje igračke djeci su druga djeca- braća i sestre“, „Ko shvati da je život patnja, biće mu mnogo lakše“, „Zamislite da nigdje nema ni ulica Vuka Brankovića, ni škola, ni vojna akdemija, ni teološki fakultet, čovjeka koji je u Boju na Kosovu u desnom krilu potukao Jakubovo lijevo krilo, sve zbrisao pred sobom. A katolici ga, tačnije Mavro Orbin 1600. godine, proglase izdajnikom, a Srbi počnu guslati. Kako će naprijed onaj narod koji takve junake naziva izdajnicima?“ Aškraba je izazvao osmjehe ali i brojna pitanja. U program je učestvovao i istoričar Boris Cicović, profesor Dragoslav Milošević i trebinjski pjesnici Nataša Stanić, Božidar Vučurević i Novica Telebak Teni.

 Radio Trebinje
https://www.youtube.com/watch?v=doM-2BI93AE