PREDSTAVLJENA ANTOLOGIJA “HERCEGOVAČKI VIJENAC“ GEDEONA STAJIĆA

Večeras je u pozorišnoj sali Kulturnog centra promovisana antologija savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini „Hercegovački vijenac“ autora Gedeona Stajića.

„Hercegovački vijenac“ je antologija gdje je svoje mjesto našlo 17 književnika iz Hercegovine sa 375 pjesama koje su plod njihovog stvaralaštva. U antologiji su zastupljeni pjesnici: Nikola B. Ninković, Ružica Komar, Radoslav Milošević, Novica Telebak, Nebojša Rudan, Sergej Ćuk, Božidar Vučurević, Miodrag Hrnjez Ljumo, Zdravko Dabić, Sreten Vidaković, Đorđe Dabarčić, Dobroslav Ćuk, Olgica Cice, Mirko Jakšić, Vera Basor, Božo Kijac i Jovan Bratić.

Dobroslav Ćuk, član i jedan od osnivača Književne zajednice „Jovan Dučić“ u Trebinju i član Udruženja književnika RS, zastupljen je u antologiji sa 18 svojih pjesama. Ćuk kaže da je autor sakupio sve ono što je vrijedno u savremenoj srpskoj lirici u ovim krajevima.

„Čast nam je da je to mr Gedeon Stajić uradio. U antologiji su obuhvaćene pjesme od 17 autora iz Hercegovine, koji žive u Hercegovini. Trojica, nažalost, više nisu živi. Planirali smo i ranije da uradimo ovu promociju ali je ona odložena zbog epidemiološke situacije. Evo, našli smo sretan termin da sa promocijom ove antologije završimo i ovu našu tradicionalnu manifestaciju ‘Dučićev dan’ u Trebinju“, kazao je Ćuk.

Gedeon Stajić stekao je titulu magistra književno-istorijskih nauka 1977. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, sa tezom „Jutarnje, Večernje i Sunčane pjesme Jovana Dučića. Ovaj magistarski rad objavila je Književna zajednica „Jovan Dučić“ iz Trebinja 2000. godine u knjizi „Velike riječi koje ostaju“.

Pjesnik Novica Telebak, urednik izdavačke djelatnosti u Književnoj zajednici “Jovan Dučić” i predsjednik SPKD “Prosvjeta” u Trebinju, smatra da je Gedeon Stajić jedan od ljudi koji bolje poznaje književnost u Hercegovini nego što mnogi očekuju.

„U vremenu kada je Dučić dolazio na Crkvinu, gdje mu je i mjesto, pojavilo se nekoliko autora: Milosav Tešić i njegova knjiga ‘Povratak u natpis’, potom Radoslav Ljubibratić sa knjigom ‘Dučić i Trebinje’ i knjigom odabranih misli Jovana Dučića, a onda i Jole Stanišić i ‘Istočni Dučić’. Kada je sreo ove autore, Stajić je bio svjestan koliko u Hercegovini ima dobrih pjesnika“, rekao je Telebak.

On je dodao da je knjiga podjeljena u tri cjeline: predratno, ratno i poslijeratno stvaralaštvo, te da je Stajić želio da napravi antologiju koja je bila njegov san – da liči na antologiju Bogdana Popovića.

Antologiju su izdali SPKD „Prosvjeta“ iz Gacka i „Filip Višnjić“ iz Beograda.

Promocijom antologije završen je ovogodišnji „Dučićev dan“.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković