PREDSTAVLJEN „AZBUČNIK NAŠEG GRADA“ AUTORA ŽANELE PAŽIN

Srpsko udruženje „Ћирилица“ predstavilo je večeras u galeriji Kulturnog centra svoje novo izdanje – „Azbučnik našeg grada“, turistički vodič kroz Trebinje namijenjen djeci.

Autor vodiča je vjeroučiteljica Žanela Pažin, koja kaže da je „Azbučnik“ nastao kao plod rada na slobodnim aktivnostima u produženom boravku Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Inspirisana radom sa djecom i njihovim pitanjima, učiteljica Žanela je došla na ideju da kreira „Azbučnik“ s ciljem podizanja svijesti kod djece o važnosti upoznavanja svog grada, kako bi ga mogli najbolje predstaviti drugima.

„Prije teksta postavila sam pitalicu u vidu rime da bih navela djecu da razmišljaju, potom slijedi kratak opis osobe, znamenitosti, lokacije – simbola našeg grada, a ispod toga je bojanka ili slika. ‘Azbučnik’ sam kreirala 2019. godine i predstavila na konkursu za inovativne nastavnike. Našao se među deset najinovativnijih u praksi Bosne i Hercegovine“, navela je Žanela Pažin.

Dodala je da je „Azbučnik našeg grada“ nastao u sklopu projekta „Ljepote i prednosti života na tromeđi država“, u kojem su učestvovale i njene koleginice Anđelina Romović, Sandra Cumbo i Maja Malovrh.

Anđelina Romović, učiteljica OŠ „Vuk Karadžić“, istakla je da je za nju, a i za cijeli tim, bila velika čast raditi na ovakvom projektu.

„’Azbučnik’ je jako bitan jer znamo da je Trebinje turistički grad koji se nalazi na pograničnom položaju i djeca treba da se upoznaju sa svim znamenitostima, kao i mogućnostima koje on pruža. Zajedno smo šetali, obilazili znamenitosti i mislim da su mnogo naučila na jedan zanimljiv način“, smatra učiteljica Anđelina.

Žarko Vico iz Turističke organizacije Trebinja kaže da su prepoznali potencijal ovog projekta, te da su ga podržali.

„Ovo štivo će sigurno u budućnosti da doprinese afirmaciji samog grada i turističkih lokacija koje su zastupljene u ‘Azbučniku’. Mislim da je ovo jedan od najljepših načina da djeca upoznaju svoj grad, zavole ga i da jednog dana budu promoteri svog grada koji će na pravi način i adekvatno da predstave ono što postoji u Trebinju“, rekao je Vico.

U programu je učestvovao i Vuk Vujačić, učenik Muzičke škole „Trebinje“.

Pokrovitelj izdanja je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković