PREDSTAVA „KORAK U BUDUĆNOST“ GOSTOVALA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Predstava   „Korak u budućnost“, nastala u saradnji dvaju autora, Neleta Karajlića i Vuleta Žurića, odigrana je večeras u pozorištu Kulturnog centra Trebinje.

Predstava je namjenski nastala za manifestaciju  „Dani Srpske u Srbiji“, ali je zbog velikog interesovanja, poslije izvođenja u Beogradu i Novom Sadu, napravljena njena duža verzija – poučna priča o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti sa dozom humora karakterističnim za dr Neleta Karajlića. Nakon što je odigrana na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci, te Gradišci,  večeras je priliku da je pogleda imala i trebinjska publika.

Dr Nele Karajlić kaže da je najvažnije da jedan narod prvo napravi svoj kulturni model, a organizator ove predstave  „Pozitivne snage Srpske“  je prepoznao taj cilj i ideju.

  Ono što mi sada radimo, to je jedan pokušaj da se obnovi kultura koju smo imali kroz čitavu našu istoriju, da naš čovjek ovdje u RS shvati njenu važnost i koliko će progresom u kulturi, doći do opšteg progresa u narodu“, kaže  Karajlić.

Poučna predstava u kojoj se miješaju komedija i tragedija, genijalnost i glupost, prošlost i sadašnjost, prikazuje stanje u srpskom društvu kroz čuvene, svevremenske citate naših velikana: Kočića, Dučića, Andrića, Nušića, Njegoša i Tesle.

„Kulturni centar prepoznaje misiju ove organizacije kao jednu od ključnih, a to je strateški razvoj kulture u Republici Srpskoj i upravo na taj način želi da pomogne i populariše ovaj vid edukacije stanovništva“, rekao je  Miljan Vuković, urednik umjetničkog programa Kulturnog centra Trebinje.

Kroz jedinstven prikaz prošlosti i budućnosti našeg naroda, ovaj pozorišni komad govori o njegovim stradanjima, pobjedama, slavi i uspjehu.

Glumac Dječjeg pozorišta RS Duško Mazalica kaže da se i sam bori za bolji položaj i status kulture u našem društvu.

„Mislim da smo sad na jednom jako bitnom raskršću. Treba da stavimo kulturu, duhovnost i obrazovanje na prvo mjesto, poučiti se likovima iz ove predstave koji nas izvode na pravi put intelektualnom, mentalnom i duhovnom snagom i to je ono što je svijetla tačka na kraju tunela“, smatra ovaj glumac.

 
Trebinjska publika je s oduševljenjem prihvatila i gromoglasnim aplauzom nagradila izvođenje ovog pozorišnog komada.

Gostovanje predstave omogućilo je  Udruženje  „Pozitivne snage Srpske“.  Član ovog udruženja Dalibor Račić kaže da su u Trebinju, srpskoj Toskani, peti put i uvijek mu se rado vraćaju.

„Pozitivne snage Srpske“  su utemeljile i maksimalno nastoje da promovišu državotvornu ideju kulturne, duhovne i prosvetne obnove u svim krajevima Republike Srpske“, izjavio je  Račić.

 

Sutra, 18. avgusta, biće upriličena promocija knjige dr Neleta Karajlića  „Solunska 28“, u bašti hotela  „Platani“  sa početkom u 11.00 časova

 

Duška Đajić