PREDSTAVA „KORAK U BUDUĆNOST“ GOSTOVALA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Представа   „Корак у будућност“, настала у сарадњи двају аутора, Нелета Карајлића и Вулета Журића, одиграна је вечерас у позоришту Културног центра Требиње.

Представа је намјенски настала за манифестацију  „Дани Српске у Србији“, али је због великог интересовања, послије извођења у Београду и Новом Саду, направљена њена дужа верзија – поучна прича о нашој прошлости, садашњости и будућности са дозом хумора карактеристичним за др Нелета Карајлића. Након што је одиграна на великој сцени Народног позоришта Републике Српске у Бања Луци, те Градишци,  вечерас је прилику да је погледа имала и требињска публика.

Др Неле Карајлић каже да је најважније да један народ прво направи свој културни модел, а организатор ове представе  „Позитивне снаге Српске“  је препознао тај циљ и идеју.

  Оно што ми сада радимо, то је један покушај да се обнови култура коју смо имали кроз читаву нашу историју, да наш човјек овдје у РС схвати њену важност и колико ће прогресом у култури, доћи до општег прогреса у народу“, каже  Карајлић.

Поучна представа у којој се мијешају комедија и трагедија, генијалност и глупост, прошлост и садашњост, приказује стање у српском друштву кроз чувене, свевременске цитате наших великана: Кочића, Дучића, Андрића, Нушића, Његоша и Тесле.

„Културни центар препознаје мисију ове организације као једну од кључних, а то је стратешки развој културе у Републици Српској и управо на тај начин жели да помогне и популарише овај вид едукације становништва“, рекао је  Миљан Вуковић, уредник умјетничког програма Културног центра Требиње.

Кроз јединствен приказ прошлости и будућности нашег народа, овај позоришни комад говори о његовим страдањима, побједама, слави и успјеху.

Глумац Дјечјег позоришта РС Душко Мазалица каже да се и сам бори за бољи положај и статус културе у нашем друштву.

„Мислим да смо сад на једном јако битном раскршћу. Треба да ставимо културу, духовност и образовање на прво мјесто, поучити се ликовима из ове представе који нас изводе на прави пут интелектуалном, менталном и духовном снагом и то је оно што је свијетла тачка на крају тунела“, сматра овај глумац.

 
Требињска публика је с одушевљењем прихватила и громогласним аплаузом наградила извођење овог позоришног комада.

Гостовање представе омогућило је  Удружење  „Позитивне снаге Српске“.  Члан овог удружења Далибор Рачић каже да су у Требињу, српској Тоскани, пети пут и увијек му се радо враћају.

„Позитивне снаге Српске“  су утемељиле и максимално настоје да промовишу државотворну идеју културне, духовне и просветне обнове у свим крајевима Републике Српске“, изјавио је  Рачић.

 

Сутра, 18. августа, биће уприличена промоција књиге др Нелета Карајлића  „Солунска 28“, у башти хотела  „Платани“  са почетком у 11.00 часова

 

Душка Ђајић