U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA IZLOŽBA SLIKA VLADIMIRA JOVIĆEVIĆA

Izložba slika autora Vladimira Jovićevića, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

 

Postavku izložbe čini tridesetak radova nastalih u proteklih tri-četiri godine. Preovladavaju portreti rađeni tradicionalno u tzv. sajt sajz metodi koja je korišćena na francuskim akademijama u 19. vijeku, gdje su potrebni sati i sati rada po živom modelu kako bi se postigao željeni efekat.

„Tu je i nekoliko pejzaža koji prevashodno služe istraživanju kolorita, intenziteta boje i neki od zaključaka izvedenih u tim radovima, kasnije se primjenjuju i na ostale“, kaže Vladimir Jovićević.

Ovaj daroviti stvaralac vještine slikarske umjetnosti sticao je u Italiji, gdje nakon završenih studija na Florence Academyof Art  u Firenci, ostaje na akademiji kao profesor crtanja.

„Riječ je o akademiji koja se bavi realističnim slikarstvom i očuvanjem tradicije, što je čini jednom od rijetkih škola u Evropi koja se bavi slikarstvom na taj način“, objašnjava Jovićević.

Kad je u pitanju realizam, Jovićević ističe da treba težiti samo najboljem, boriti se za kvalitet. On dodaje da je u Firenci otkrio čitav jedan svijet ljudi koji dolaze sa raznih strana, svako od njih ima neku svoju priču koja obogaćuje i inspiriše. U Firenci je našao direktnu nit koja ga je povezala sa slikarskom tradicijom. Boravak u Crnoj Gori – zemlji iz koje potiče, vratio ga je klasičnom slikarstvu. Kako sam autor ističe, prolazio je kroz više faza, od kojih su neke impresionističke, ali odlučio je da se sve više vraća tradicionalnom načinu rada. Inspirisan kulturnim nasljeđem svoje zemlje, narodnim nošnjama, tradicijom i običajima, u narednom periodu planira da se posveti radovima zasnovanim na njima.

Izložbu slika Vladimira Jovićevića u galeriji Kulturnog centra Trebinje možete pogledati u narednih petnaestak dana.

 

Duška Đajić