U KULTURNOM CENTRU TREBINJE OTVORENA IZLOŽBA SLIKA VLADIMIRA JOVIĆEVIĆA

Изложба слика аутора Владимира Јовићевића, отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.

 

Поставку изложбе чини тридесетак радова насталих у протеклих три-четири године. Преовладавају портрети рађени традиционално у тзв. сајт сајз методи која је коришћена на француским академијама у 19. вијеку, гдје су потребни сати и сати рада по живом моделу како би се постигао жељени ефекат.

„Ту је и неколико пејзажа који превасходно служе истраживању колорита, интензитета боје и неки од закључака изведених у тим радовима, касније се примјењују и на остале“, каже Владимир Јовићевић.

Овај даровити стваралац вјештине сликарске умјетности стицао је у Италији, гдје након завршених студија на Florence Academyof Art  у Фиренци, остаје на академији као професор цртања.

„Ријеч је о академији која се бави реалистичним сликарством и очувањем традиције, што је чини једном од ријетких школа у Европи која се бави сликарством на тај начин“, објашњава Јовићевић.

Кад је у питању реализам, Јовићевић истиче да треба тежити само најбољем, борити се за квалитет. Он додаје да је у Фиренци открио читав један свијет људи који долазе са разних страна, свако од њих има неку своју причу која обогаћује и инспирише. У Фиренци је нашао директну нит која га је повезала са сликарском традицијом. Боравак у Црној Гори – земљи из које потиче, вратио га је класичном сликарству. Како сам аутор истиче, пролазио је кроз више фаза, од којих су неке импресионистичке, али одлучио је да се све више враћа традиционалном начину рада. Инспирисан културним насљеђем своје земље, народним ношњама, традицијом и обичајима, у наредном периоду планира да се посвети радовима заснованим на њима.

Изложбу слика Владимира Јовићевића у галерији Културног центра Требиње можете погледати у наредних петнаестак дана.

 

Душка Ђајић