Predstava „Dragi umetnici” otvorila 66. „Festival festivala”

Predstava „Dragi umetnici” u izvođenju Teatra „Čekori” otvorila je večeras u Kulturnom centru 66. „Festival festivala”, smotru najbolje produkcije pozorišnog amaterizma regiona.

Komad „Dragi umetnici”, prema tekstu azerbejdžanskog dramskog pisca Leonida Zorina, a u režiji Maje Đurčevske, izveo je petočlani ansambl pozorišnih amatera iz Skoplja.

Ova krimi-komedija predstavlja cijeli proces stvaranja jedne predstave, od pisanja scenarija, kastinga, dodjele uloga, proba, mukotrpnih zalaganja, samoodricanja i posvećenosti pozorištu. Prividno – jedna savršena pozorišna igra, protkana mržnjom, ljubomorom, omalovažavanjem i svim niskim, mračnim ljudskim osjećanjima, a sve to u ime umjetnosti i sa ciljem da se odigra još jedna premijera.

Za protagonistu prve večeri festivala proglašen je Daniel Gočevski, koji je u predstavi tumačio lik Dragana Tarabunova.

Festival, na kome će nastupiti najbolja amaterska pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, otvorio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

U okviru pratećeg programa festivala, prethodno je u galeriji Kulturnog centra otvorena izložba – Festivalski vremeplov u fotografiji: „Magija ispisana svjetlom”.

Druge večeri festivala na pozorišnoj sceni Kulturnog centra nastupiće Gradsko amatersko kazalište „Županja“ i Kazalište „Mika Živković“ Retkovci (Hrvatska), sa predstavom „Pljusak” po režiji Marka Sabljakovića.

Sve predstave „Festivala festivala“ igraju se u pozorišnoj sali Kulturnog centra, sa početkom u 20 časova i 30 minuta.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković