Druge večeri 66. „Festivala festivala” nastupili glumci iz Hrvatske

Druge večeri 66. „Festivala festivala“ na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Trebinje odigrana je komedija „Pljusak” u koprodukciji Gradskog amaterskog kazališta Županja i Kazališta „Mika Živković“ iz Retkovaca.

Njihovo ostvarenje na regionalnu smotru u Trebinje stiglo je kao pobjednička predstava 63. Festivala hrvatskih kazališnih amatera.

Komad „Pljusak”, komediju iz davne 1918. godine, adaptirao je i režirao Marko Sabljaković, prema tekstu hrvatskog književnika Petra Petrovića Pecije.

Naoko uobičajenu seosku svakodnevicu promijeniće u neočekivana zbivanja – pljusak! Skromna kuća Stojana Marića postaje svojevrsna sudnica, u kojoj pršte optužbe, iznosi se odbrana, svaljuje krivica, u kojoj rodbina i selo upiru prstom. Stojan želi da ode, a svi drugi utočište traže u njegovoj kući i niko ne misli otići.

Kako je bračno nevjerstvo uvijek aktuelna tema, neodoljivo je pratiti kako su prevare, laži i nagoni za zabranjenim bili nekada isto što i danas, vješto prikrivani i uzbudljivi u kojem god ih vremenskom razdoblju zatekli.

Po izboru žirija trebinjske publike, protagonista druge festivalske večeri je glumac hrvatskog ansambla Zdravko Šinjori, koji je glumačko priznanje za glavnu mušku ulogu dobio i na ovogodišnjem Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Kulturnom centru Vodice.

U okviru pratećeg programa festivala, u bioskopu Kulturnog centra predstavljena je knjiga „Pozorišni život Zemuna – uticaj na pozorišni život Srba” autora Milovana Zdravkovića.

Trećeg dana Festivala, 23. jula, u 20.30 časova Bjelopoljsko pozorište (Crna Gora) izvešće komad „Kokoška”,  po tekstu ruskog pisca Nikolaja Vladimiroviča Koljade.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković