Počinje festival: Sedmica u znaku mediteranskog i evropskog filma

TREBINJE I Šesti Festival mediteranskog i evropskog filma počinje sutra, a na ljetnoj sceni Doma mladih  do 12. avgusta, trebinjska publika biće u prilici da pogleda do sada rekordan broj filmskih ostvarenja.

Savjet festivala odlučio je da ove godine nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu „Zlatni platan“ bude dodijeljene glumcima Svetlani Bojković i Metu Jovanovskom, koji će sutra prisustvovati otvaranju festivala.

Savjet je donio i odluku da se „Zlatni platan“ posthumno dodijeli i Nebojši Glogovcu, a njemu će u čast, u okviru pratećeg  dijela festivala u Muzeju Hercegovine, u srijedu 8. avgusta, biće otvorena izložba „Nebojša vječni“.

Selektor i umjetnički direktora ove manifestacije Peđa Milojević istakao je da će ove godine će biti prikazan rekordan broj filmova, njih 26 dugometražnih i kratkih filmova iz 12 zemalja eks-ju i evromediteranskog regiona, raspoređenih  kroz programske cjeline – mediteranski, evropski, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

Milojević ističe da će svi filmovi koji budu prikazani na festivalu biti premijere i da će projekcije ispratiti i dolazak ekipa filmova.

„Ove godine imaćemo priliku da odgledamo dva filma prošlogodišnjeg dobitnika „Zlatnog platana“ Igora Gala, dolazak je potvrdio Dragan Pešikan, reditelj filma „Prokleti pas“ i mnogi drugi“, kazao je on.

On je naglasio i da trebinjski festival ima dobru saradnju sa filmskim festivalima u regionu, ističući da uveliko planiraju jednu zajedničku radionicu sa „Sarajevo film festivalom“.

Direktor Javne ustanove  Dom mladih  Dejan Mirković izrazio je zahvalnost organizatorima što su ustanovi na čijem je čelu ukazali povjerenje da bude dio jedne veoma važne manifestacije u gradu.

„Drago mi je što ćemo biti dio filmskog festivala. Reakcije publike su već šest godina više nego odlične, a nadam se da će tako biti i ove godine“, kazao je Mirković.

Festival će svečano biti otvoren sutra veče u 20:30 sati na ljetnoj sceni Doma mladih

Festival mediteranskog i evropskog filma organizuju Tangram centar iz Beograda, Alpe Adria kulturna mreža i Kulturni centar Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.

 

M.I.

Radio Trebinje