PETO VEČE 61. „FESTIVALA FESTIVALA“ – PALANČANI SE PREDSTAVILI KOMADOM „KOKOŠKA“  

Побједничко остварење Републичког фестивала аматерских позоришта Србије – представа „Кокошка“ Градског позоришта из Смедеревске Паланке, изведено је пете вечери 61. „Фестивала фестивала“.

Ову једночасовну комедију Николаја Кољаде, у адаптацији и режији Павла Јозића, публика препуног позоришта Културног центра Требиње одгледала је у једном даху и поздравила овацијама и громогласним аплаузом.

 „Кокошка“  је прича о провинцијалским глумцима и редитељу који се затичу у трагикомичној игри такозваног обичног живота. Они праве позориште на периферији живота – у провинцији духа, борделу људске душе. У свој својој учмалости, баналности и безидејности, они више не знају да ли глуме живот на сцени или играју позориште у животу.

За маестрално одиграну улогу Але Ивановне, жири публике је једногласно додијелио диплому протагонисте вечери – Александру Саши Стошићу.

 

У оквиру пратећег програма, у галерији Културног центра, управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић промовисао је најновија издања СНП-а, Стеријиног позорја и Позоришног музеја Војводине– драгоцјена документа везана за позориште од његовог настанка до данас.

Сутра, претпосљедње вечери 61. „Фестивала фестивала“, на репертоару је овогодишња најбоља аматерска представа из Хрватске – „Испод површине“  коју ће у 20.30 часова извести хрватски Драмски студио „Ludens Teatar“ из Копривнице.

У 19.00 часова, у пратећем програму фестивала, требињска глумица Марија Ђајић извешће своју монодраму „Хасанагиница“ у Старом граду, на платоу испред Љетног кина.

фОТОГРАФИЈЕ:ЈОВАН ВИДАКОВИЋ

Душка Ђајић