PETO VEČE 61. „FESTIVALA FESTIVALA“ – PALANČANI SE PREDSTAVILI KOMADOM „KOKOŠKA“  

Pobjedničko ostvarenje Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije – predstava „Kokoška“ Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke, izvedeno je pete večeri 61. „Festivala festivala“.

Ovu jednočasovnu komediju Nikolaja Koljade, u adaptaciji i režiji Pavla Jozića, publika prepunog pozorišta Kulturnog centra Trebinje odgledala je u jednom dahu i pozdravila ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

 „Kokoška“  je priča o provincijalskim glumcima i reditelju koji se zatiču u tragikomičnoj igri takozvanog običnog života. Oni prave pozorište na periferiji života – u provinciji duha, bordelu ljudske duše. U svoj svojoj učmalosti, banalnosti i bezidejnosti, oni više ne znaju da li glume život na sceni ili igraju pozorište u životu.

Za maestralno odigranu ulogu Ale Ivanovne, žiri publike je jednoglasno dodijelio diplomu protagoniste večeri – Aleksandru Saši Stošiću.

 

U okviru pratećeg programa, u galeriji Kulturnog centra, upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić promovisao je najnovija izdanja SNP-a, Sterijinog pozorja i Pozorišnog muzeja Vojvodine– dragocjena dokumenta vezana za pozorište od njegovog nastanka do danas.

Sutra, pretposljednje večeri 61. „Festivala festivala“, na repertoaru je ovogodišnja najbolja amaterska predstava iz Hrvatske – „Ispod površine“  koju će u 20.30 časova izvesti hrvatski Dramski studio „Ludens Teatar“ iz Koprivnice.

U 19.00 časova, u pratećem programu festivala, trebinjska glumica Marija Đajić izvešće svoju monodramu „Hasanaginica“ u Starom gradu, na platou ispred Ljetnog kina.

fOTOGRAFIJE:JOVAN VIDAKOVIĆ

Duška Đajić