ČETVRTO VEČE 61. KULTURNE MANIFESTACIJE „FESTIVAL FESTIVALA“  

Четврте фестивалске вечери, представа „Адвокат Патлен“, коју је вечерас требало да одигра позоришни ансамбл  СОВ Гимназије  „Коча Рацин“  из Велеса, није изведена због спријечености главног глумца услијед саобраћајне незгоде.

У термину резервисаном за позоришно остварење из Македоније, одиграна је представа из пратећег програма – „Сумња“, рађена у копродукцији Градског позоришта Културног центра Требиње и Културне сцене „Мале ствари“, а која није у такмичарском програму фестивала.

Кроз  „Сумњу (Confusione Dubium)“, насталој у драматизацији и режији Жељка Милошевића, требињски средњошколци проговарају о друштвеним аномалијама и деструктивним утицајима с којима се сусрећу током одрастања, али и о небризи институција система о њиховим проблемима и потребама.

Подсјећамо да је на 16. Фестивалу средњошколског драмског стваралаштва БиХ у Коњицу младим Требињцима припала награда за колективну игру, док је Жељко Милошевић освојио награду за драматизацију текста.

На 13. Фестивалу аматерског театра у Лакташима, стручни жири је требињском ансамблу додијелио награде за: најбољу представу у цјелини, најбољег младог глумца (Митар Милићевић), најбољу режију (Жељко Милошевић)  и најбољи сценски покрет.

Наредне вечери фестивала наступиће чланови Градског позоришта из Смедеревске Паланке, које је већ више деценија у самом врху позоришног аматеризма Србије. Они ће од 20.30 часова извести представу „Кокошка“, побједничко остварење Републичког фестивала аматерских позоришта у Кули.

Као дио пратећег програма фестивала, у биоскопској сали Културног центра Требиње, у 19.00 часова, уприличена ће бити промоција издања Српског народног позоришта, Позоришног музеја Војводине и Стеријиног позорја.

 

Током трајања фестивала, сваки дан од 11.00 часова на градском тргу, учесници Фестивала и млади умјетници из Требиња изводе глумачке и музичке перформансе као својеврсну најаву фестивалских дешавања. Домаћин „фестивала на корзу“, који од прошле године носи назив „Ибијево ћоше“, је  требињскикраљ Иби – глумац Дарко Куртовић.

 Фотографије:Јован Видаковић

Душка Ђајић