ČETVRTO VEČE 61. KULTURNE MANIFESTACIJE „FESTIVAL FESTIVALA“  

Četvrte festivalske večeri, predstava „Advokat Patlen“, koju je večeras trebalo da odigra pozorišni ansambl  SOV Gimnazije  „Koča Racin“  iz Velesa, nije izvedena zbog spriječenosti glavnog glumca uslijed saobraćajne nezgode.

U terminu rezervisanom za pozorišno ostvarenje iz Makedonije, odigrana je predstava iz pratećeg programa – „Sumnja“, rađena u koprodukciji Gradskog pozorišta Kulturnog centra Trebinje i Kulturne scene „Male stvari“, a koja nije u takmičarskom programu festivala.

Kroz  „Sumnju (Confusione Dubium)“, nastaloj u dramatizaciji i režiji Željka Miloševića, trebinjski srednjoškolci progovaraju o društvenim anomalijama i destruktivnim uticajima s kojima se susreću tokom odrastanja, ali i o nebrizi institucija sistema o njihovim problemima i potrebama.

Podsjećamo da je na 16. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu mladim Trebinjcima pripala nagrada za kolektivnu igru, dok je Željko Milošević osvojio nagradu za dramatizaciju teksta.

Na 13. Festivalu amaterskog teatra u Laktašima, stručni žiri je trebinjskom ansamblu dodijelio nagrade za: najbolju predstavu u cjelini, najboljeg mladog glumca (Mitar Milićević), najbolju režiju (Željko Milošević)  i najbolji scenski pokret.

Naredne večeri festivala nastupiće članovi Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke, koje je već više decenija u samom vrhu pozorišnog amaterizma Srbije. Oni će od 20.30 časova izvesti predstavu „Kokoška“, pobjedničko ostvarenje Republičkog festivala amaterskih pozorišta u Kuli.

Kao dio pratećeg programa festivala, u bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje, u 19.00 časova, upriličena će biti promocija izdanja Srpskog narodnog pozorišta, Pozorišnog muzeja Vojvodine i Sterijinog pozorja.

 

Tokom trajanja festivala, svaki dan od 11.00 časova na gradskom trgu, učesnici Festivala i mladi umjetnici iz Trebinja izvode glumačke i muzičke performanse kao svojevrsnu najavu festivalskih dešavanja. Domaćin „festivala na korzu“, koji od prošle godine nosi naziv „Ibijevo ćoše“, je  trebinjskikralj Ibi – glumac Darko Kurtović.

 Fotografije:Jovan Vidaković

Duška Đajić