Posebno mesto na ovom koncertu zauzima premijera ovogodišnje porudžbine BEMUS-a, dela ‘Slovenska antiteza’ (duo za klavir i orkestar) mladog kompozitora Trebinjca Marka Kovača, koji će i nastupiti kao solista. ‘Djelo je inspirisano imaginarnom folklornom muzikom drevnog Balkana. Virtuozan tretman klavira sa jedne i orkestra sa druge strane, održava njihovu uzajamnu ravnotežu i međusobnu zavisnost. Kompozicija se sastoji iz dva stava, razdvojena međustavom,’ opisuje svoju kompoziciju Kovač.

140158_sorts1_ff

BEOGRAD | Tokom svoje istorije duge skoro pola veka, jedna od misija BEMUS-a je negovanje i promocija kvalitetne muzike domaćih kompozitora.

Prve beogradske muzičke svečanosti otvorene su 1969. simfonijskom poemom ‘Beograd’ Dragutina Gostuškog, i od tada, dela domaćih autora se često izvode na našem najznačajnijem festivalu klasične muzike.

U sklopu 48. BEMUS-a, održaće se koncert simfonijske muzike srpskih kompozitora, u sredu 26. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova. Dirigent Bojan Suđić predvodiće Simfonijski orkestar RTS-a, a kao solisti će nastupiti naši istaknuti umetnici Irena Josifoska (violončelo), Nebojša Maksimović (klavir), Marko Kovač (klavir) i Bojana Peković (gusle).

Posebno mesto na ovom koncertu zauzima premijera ovogodišnje porudžbine BEMUS-a, dela ‘Slovenska antiteza’ (duo za klavir i orkestar) mladog kompozitora Marka Kovača, koji će i nastupiti kao solista. ‘Djelo je inspirisano imaginarnom folklornom muzikom drevnog Balkana. Virtuozan tretman klavira sa jedne i orkestra sa druge strane, održava njihovu uzajamnu ravnotežu i međusobnu zavisnost. Kompozicija se sastoji iz dva stava, razdvojena međustavom,’ opisuje svoju kompoziciju Kovač.

Izvor: Radio Trebinje