Овогодишњи БЕМУС у знаку Требињца Марка Ковача

Посебно место на овом концерту заузима премијера овогодишње поруџбине БЕМУС-а, дела ‘Словенска антитеза’ (дуо за клавир и оркестар) младог композитора Требињца Марка Kовача, који ће и наступити као солиста. ‘Дјело је инспирисано имагинарном фолклорном музиком древног Балкана. Виртуозан третман клавира са једне и оркестра са друге стране, одржава њихову узајамну равнотежу и међусобну зависност. Kомпозиција се састоји из два става, раздвојена међуставом,’ описује своју композицију Kовач.

140158_sorts1_ff

БЕОГРАД | Током своје историје дуге скоро пола века, једна од мисија БЕМУС-а је неговање и промоција квалитетне музике домаћих композитора.

Прве београдске музичке свечаности отворене су 1969. симфонијском поемом ‘Београд’ Драгутина Гостушког, и од тада, дела домаћих аутора се често изводе на нашем најзначајнијем фестивалу класичне музике.

У склопу 48. БЕМУС-а, одржаће се концерт симфонијске музике српских композитора, у среду 26. октобра, у Kоларчевој задужбини, са почетком у 20 часова. Диригент Бојан Суђић предводиће Симфонијски оркестар РТС-а, а као солисти ће наступити наши истакнути уметници Ирена Јосифоска (виолончело), Небојша Максимовић (клавир), Марко Kовач (клавир) и Бојана Пековић (гусле).

Посебно место на овом концерту заузима премијера овогодишње поруџбине БЕМУС-а, дела ‘Словенска антитеза’ (дуо за клавир и оркестар) младог композитора Марка Kовача, који ће и наступити као солиста. ‘Дјело је инспирисано имагинарном фолклорном музиком древног Балкана. Виртуозан третман клавира са једне и оркестра са друге стране, одржава њихову узајамну равнотежу и међусобну зависност. Kомпозиција се састоји из два става, раздвојена међуставом,’ описује своју композицију Kовач.

Извор: Радио Требиње